Totalkostnaden för barn och ungdomars idrottsutövande har ökat för nio av tio idrotter under 2003 till 2009. Under 2014 tror Riksidrottsförbundet att trenden kommer fortsätta. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sportaktiviteterna för barn och ungdomar har blivit dyrare

I veckan börjar tusentals barn och ungdomar på en ny eller gammal sportaktivitet för vårterminen. Undersökningar visar att kostnaderna för barns fritidsaktiviteter växer för varje år.

Riksidrottsförbundet har gjort ekonomiska undersökningar av de tio största sporterna i två omgångar tidigare: 2003 och 2009 (se nedan).

Totalkostnaden har ökat för nio av tio idrotter under den tiden, enligt vad föräldrarna uppger att de upplever av kostnaderna. Till hösten i år väntas nästa stora genomgång och kostnadsutvecklingen kommer fortsätta i samma riktning, tror Peter Eriksson, ansvarig för barn och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet

Anledningen till kostnadsökningarna beror på utökade verksamheter från föreningarnas sida.

– Många föreningar arrangerar fler läger och resor för barnen vilket gör att kostnaderna ökar. Det är en bedömning vi gör. På vissa ställen, i framför allt storstäderna, så har man fler arvoderade tränare i fler föreningar. Och det gör ju också att priserna går upp. Det gäller inte alla ställen eller alla idrotter. För fortfarande är det mest ideella ledare som driver verksamheterna, säger Peter Eriksson.

Anledningen är alltså inte ökade fasta kostnader för föreningarna, så som hyror eller andra avgifter.

– Ganska många av kommunerna hyr ut till föreningar för nolltaxa, säger Peter Eriksson.

Många kommuner har också subventionerade hyror för föreningarna.

Varför vill föreningar utöka verksamheterna?

– Föreningar arbetar nu mer aktivt med att knyta unga utövare till sig i tidig ålder. Man vill inte att barn ska byta förening eller sport efter ett tag, utan man vill ha kvar utövarna långt upp i åldrarna. Det finns en ökad konkurrens av barn och ungdomars under deras fritid; datorer, tv och andra sporter, säger Peter Eriksson.

Handlar det om att man vill elitsatsa på barnen i en yngre ålder

– Nej, inte direkt. Ingen förening vill tappa medlemmar, säger Peter Eriksson.

I många fall ökar materialkostnaderna för de utövande barnen och deras föräldrar. Men det påverkar snarare föräldrarnas plånbok direkt, än via en dyrare medlemsavgift från föreningens sida menar Peter Eriksson.

– Det är vår upplevelse att föreningar snarare uppmuntrar till att spara på utrustning och matchkläder, säger Peter Eriksson.

Det finns en storsport som minskat i kostnad – simning. Enligt undersökningen har kostnader för resor minskat för simföreningarna i Sverige.

Varför kostar det mindre att simma i dag än tidigare?

– Jag vet inte varför det är så. Vi har inte undersökt saken närmare.  

Borde inte alla föreningar vilja minska sina kostnader?

– Absolut. Det tror jag att de flesta försöker göra. De flesta föreningar vänder nog på slantarna. Men det blir en balansgång för en utökad verksamhet förutsätter att man ökar sina kostnader. Man kan ställa sig frågan som förening när det faktiskt blir väldigt svårt för vissa att delta i den utsträckningen. Många föräldrar måste engagera sig mycket i sina barn och ungdomars fritidsaktiviteter för att samla in pengar till föreningarna, säger Peter Eriksson.

Hör mer om detta i Studio Ett efter 16:00

Läs hela 2009 års rapport från Riksidrottsförbundet här

Fakta: Riksidrottsförbundet

Riksidrottsförbundet är svensk idrotts paraplyorganisation med uppgift att stödja och leda sina 70 medlemsorganisationer i gemensamma frågor, och att företräda idrottsrörelsen gentemot politiker och myndigheter, nationellt och internationellt.

De största sporterna bland flickor och pojkar mellan 7 och 14 år är: Fotboll (236 000) Innebandy (80 000) Gymnastik, aerobics (54 000) Kampsporter (42 000) Ishockey (39 000) Simning (37 000) Handboll (37 000) Ridning (32 000) Golf (25 000).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista