Rysslands utrikesministrar Sergej Lavrov och USA:s John Kerry. FN-sändebudet Lakhdar Brahimi i bakgrunden. Foto: Pablo Martinez/TT.

Lavrov och Kerry trycker på för vapenvila i Syrien

1:33 min

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och USA:s John Kerry träffades på måndagen i Paris för att diskutera kriget i Syrien. Båda parterna föreslår vapenvila inför Syrienkonferensen i Genève nästa vecka.

– Vi har pratat om möjligheterna att uppmuntra vapenvila. Kanske lokala vapenvilor och då kan Aleppo bli första plats, säger USA:s utrikesminister John Kerry.

USA:s utrikesminister John Kerry sa också att det kan också bli aktuellt med fångutväxling mellan den syriska regimen och väpnade oppositionsgrupper.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sa att Syriens president Bashar al-Assad överväger att tillåta humanitärt bistånd utifrån.

John Kerry beskrev samtalen mellan USA och Ryssland som konstruktiva.

Men med en dryg vecka kvar till Syrienkonferensen i Schweiz är det fortfarande oklart vilka länder som kommer att delta.

Särskilt Irans roll för konferensen är ett ämne som skapat osämja mellan Ryssland och USA.

– USA välkomnar Iran som deltagare i konferensen, men med förutsatt att de ställer upp på konferensens avsikt att den syriska regimen ska avsättas, sa John Kerry på måndagen.

Ett uttalande som Rysslands Lavrov motsatte sig. Ryssland vädjar till FN att både Iran -  som stöder regimen -  och Saudiarabien - som stöder oppositionen - ska bjudas in till konferensen.

Det är också oklart om den syriska oppositionen kommer att delta i Syrienkonferensen i Genève.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista