Gravida ska använda smärtmedicin med paracetamol återhållsamt, anser Läkemedelsverket. Foto: TT

Värkmedicin ska användas återhållsamt

1:41 min

En av världens mest använda substanser mot värk, paracetamol, kan störa hjärnans utveckling och ge beteendeförändringar i vuxen ålder.

Läkemedelsverket vill att vissa grupper ska använda värkmedicin med paracetamol återhållsamt, tills man vet mer om riskerna.

Karin Franck-Larsson är enhetschef på enheten för medicinsk information på Läkemedelsverket.

Och hon säger att det finns skäl till att vara återhållsam med medicinering för gravida och små barn, eftersom inga läkemedelsstudier är gjorda på de grupperna:

– Vad vi gör nu är att den utredningen som är påbörjad på europanivå kommer att fortsätta och man kommer att ta hänsyn till den nya studien, även om studien är gjord på möss, säger hon och fortsätter:

– Precis som tidigare ska man väga nyttan av en behandling mot risken.

Studien som har gjorts av forskare vid Uppsala Universitet är gjord på möss. Den första gruppen möss var tio dagar gamla.

En tid då hjärnan hade sin snabbaste utvecklingsfas.

De fick under två månader dagligen injektioner med paracetamol.

Mössen fick symptom på inlärningsproblem i jämförelse med en grupp möss som inte medicinerades.

Data som Läkemedelsverket ska titta närmare på:

– Det var ju nya data, men det är inte helt överförbart från djur till människa. Och det måste man vidare utreda, säger Karin Franck-Larsson.

En ny studie gjordes också på dom medicinerade mössen senare i livet, som visade på en sämre smärt- och ångestdämpning av läkemedlet än möss som fick paracetamol först som vuxna.

Paracetamol finns i bland annat läkemedel som, Alvedon, Panodil och Reliv.

Men Karin Franck-Larsson på Läkemedelsverket understryker att det redan idag finns rekommendationer av att begränsa läkemedelsanvändning till gravida och små barn, då det finns begränsade kunskaper om biverkningar:

– Det är främst för att läkemedel är ofullständigt testade på gravida och barn, eftersom man inte haft de grupperna i olika studier, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista