Indien snart förklarat fritt från polio

1:54 min

I dag är det tre år sedan någon drabbades av polio i Indien. Det gör att Indien som för bara fem år sedan stod för nästan hälften av världens alla poliofall om någon månad kommer att förklaras som fritt från den allvarliga virussjukdomen.

Det var i mitten av 90-talet som Indien bestämde sig för att bli kvitt den livslånga sjukdomen. En armada på drygt 2 miljoner människor drog ut i landet för att vaccinera alla barn.

1985 insjuknade 150 000 i polio i Indien - det sista kända fallet är från den 13 januari 2011 då den då 18 månader gamla flickan Rukshar Khatoon från Kolkata fick diagnosen. Hennes pappa missade att gå till doktorn med henne när hon skulle få sin två droppar vaccin som ger ett livslångt skydd mot sjukdomen.

14-åriga Hashim Raza blev också sjuk i tvåårsåldern.

– Jag vet inte vad jag blev smittad av, men vet att jag kommer att leva med mitt handikapp i resten av mitt liv, säger Hashim Raza till ett tv-bolag.

Polio är ett virus som oftast drabbar barn under fem år när de dricker otjänligt vatten. Det angriper det centrala nervsystemet där det deformerar och ibland förlamar kroppsdelar. Det kan även leda till döden.

Det sista kända fallet i Europa kom 1998 i Turkiet. Men 2002 uppfyllde hela Europa WHO:s regel för att bli kallat ett poliofritt område - då hade det gått drygt tre år sedan det senaste fallet. Och det är också dit som Indien nu nått.

Nu finns det tre länder kvar som inte utrotat sjukdomen och det är Nigeria, Afghanistan och så Pakistan där vaccineringskampanjer utsatts för attacker från talibaner. Men nu har också nya utbrott av sjukdomen kommit i Syrien sedan kriget bröt ut där och under förra året insjuknade 17 barn där.