Centerpartistiska riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani är delgiven misstanke om bedrägeri. Till höger Centerpartiets gruppledare i riksdagen, Anders W Jonsson. Foto: Riksdagen/TT

Misstänkt riksdagsledamot uppmanas ta tjänstledigt

"Inte förtroende att ha ett politiskt uppdrag"
1:56 min

Centerpartiets ledning uppmanar nu riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani att ta tjänstledigt utan lön från sin riksdagsplats. Abir Al-Sahlani är delgiven misstanke om brott i samband med Centerpartiets tidigare biståndssatsning i Irak, och en förundersökning pågår vid Ekobrottsmyndigheten sedan två månader tillbaka.

– I och med att det här drar ut på tiden så pass mycket då är det en rimligare väg att begära tjänstledigt under perioden, säger Anders W Jonsson, gruppledaren i riksdagen och förste vice ordförande i Centerpartiet.

Det var i mitten av november som riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani delgavs misstanke om bedrägeri i samband med Centerpartiets biståndssatsning i Irak 2009-2010. Abir och hennes pappa Abid var mottagare av cirka 3,2 miljoner kronor som stöd för pappans parti och stöd till ett FN-förbund i Irak.

Abir Al-Sahlani tog time-out från sina politiska uppdrag bland annat i partistyrelsen och i riksdagen. Hon har kvittats ut vid omröstningar och andra ledamöter har skött hennes åtaganden, enligt gruppledaren Anders W Jonsson.

Under hela time-outen har hon fått sin riksdagslön. Nu tycker partiledningen att det är dags att för Abir Al-Sahlani att avstå från lönen genom att söka tjänstledighet en månad i taget så att en ersättare kan tas in, säger Anders W Jonsson.

– Reglerna för vår del är klara: Är man föremål för en förundersökning hos åklagare då kan man inte företräda partiet under den tid som förundersökningen pågår.

Abir Al-Sahlani har inte varit möjlig att nå för en kommentar. Hon hade i går eftermiddag inte lämnat in någon tjänstledighetsansökan, enligt riksdagens tjänstemän.

En riksdagsledamot har enligt lagen friheten att själv bestämma om han eller hon vill närvara i riksdagen och ha sin ersättning. Det är först vid brott som ger över två års straff som leder till att riksdagsledamoten mister sin plats.

Men Centerpartiet har egna strängare regler som säger att om en riksdagsledamot blir dömd för brott ska riksdagsplatsen lämnas.

– Vår bedömning är att om man har en i laga kraft vunnen dom, då har man inte längre medborgarnas, väljarnas förtroende att sitta i Sveriges riksdag eller ha ett politiskt uppdrag, säger Ander W Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".