Självförsvarsgrupperna hävdar att de tvingats beväpna sig. Foto: Eduardo Verdugo/TT.

Medborgargarden intar mexikanska städer

1:56 min

I västra Mexiko avancerar de så kallade självförsvarsgrupperna. I natt intog de ytterligare en stad i delstaten Michoacán. Delstatens guvernör höll i går en presskonferens där han erkände att staten håller på att förlora kontrollen över regionen.

– Jag tvingas nu erkänna att staten inte längre kan garantera medborgarnas säkerhet. De senaste dagarnas händelser gör att människors trygghet hotas, sade Michoacáns guvernör, Fausto Vallejo, i går kväll på en presskonferens.

"De senaste dagarnas händelser" är det som hela Mexiko just nu åser med förvåning och fasa. Medborgargarden, så kallade självförsvarsgrupper, har tagit upp vapen och intagit stad efter stad i delstaten Michoacán i västra Mexiko.

Självförsvarsgrupperna hävdar att de tvingats beväpna sig för att försvara människor från knarkkartellen Tempelriddarna, som växt sig allt starkare i Michoacán.

Iklädda vita t-shirts med texten "autodefensas" och med automatvapen i händerna har självförsvarsgrupperna tagit över gator och torg runt om i Michoacán.

De har avväpnat lokala polisstyrkor, gripit människor som misstänks ha kontakter med knarkmaffian och tvingat i väg borgmästare som anklagas för att vara korrupta.

Medborgargardena närmar sig nu Apatzingan, den stad där knarkkartellen Tempelriddarna har sitt huvudfäste.

Risken för våldsamma konfrontationer är uppenbar, och Michoacáns guvernör Fausto Vallejo bad i går presidenten om hjälp med att återta kontrollen över delstaten.

– Jag har bett regeringen om hjälp. De måste skicka hit den federala polisen eftersom våra lokala polisstyrkor inte längre har någon kontroll över Michoacán, sa Fausto Vallejo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista