Försvarsminister Karin Enström (M) intervjuas av Ekots Mats Eriksson. Foto: Vilhelm Stokstad/TT.

Sverige ska utbilda reservofficerare

Försvarsministern: "De fyller en viktig roll"
1:21 min

Sverige ska återigen börja utbilda reservofficerare, något som bara skett sporadiskt de senaste tio åren. Enligt försvarsminister Karin Enström är det bra att få fler officerare som bara tjänstgör ibland när det behövs inom Försvarsmakten.

– I syfte att stärka vår försvarsförmåga så måste vi säkra att vi har en fungerande personalförsörjning och då är de tidvis tjänstgörande väldigt viktiga. Regeringen vill öka andelen tidvis tjänstgörande, säger försvarsminister Karin Enström.

Försvarsmakten har därför fått i regeringens uppdrag att återigen starta en grundläggande reservofficersutbildning nästa år. Exakt hur det ska gå till får Försvarsmakten återkomma till, exempelvis hur lång utbildningen ska vara och hur många som ska gå den.

Klart är att de kommande reservofficerarnas utbildningsbakgrund är viktig, enligt Karin Enström ska de ha en akademisk utbildning, eller vara på väg att skaffa en.

– Ja, reservofficerarna fyller en viktig roll. Förutom att de har militär kompetens så kan man föra in civil kompetens i Försvarsmakten. Det är också viktigt att de erfarenheter och kunskaper man får från försvarsmakten kommer det övriga samhället till del, säger Karin Enström.

Det senaste året har Försvarsmakten genomfört ett försök med reservofficersutbildning som nu alltså ska utvecklas. Tanken är att de nya reservofficerarna både ska användas som praktiska utbildare på regementena och till administrativa uppdrag.

Bland tidigare reservofficerare finns en uppfattning att Försvarsmakten inte är så intresserad av att utnyttja och utbilda reservofficerare. Men försvarsminister Karin Enström är inte orolig för att Försvarsmakten ska glida ur uppdraget att utbilda reservofficerare.

– Vi är tydliga från regeringens sida och kommer självklart följa upp det här, säger Karin Enström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".