1 av 3
Juveleraren Tarek Sanaa är oroad för en statskupp. Foto: Alice Petrén, Tunis/Sveriges Radio.
2 av 3
Tunisier firar i huvudstaden Tunis. Foto: Fethi Belaid/TT.
3 av 3

Tunisier firar Ben Alis fall

1:58 min

I Tunisien kommer det i dag att bli fest och firanden på treårsdagen av diktator Ben Alis fall som ledare. Tanken var också att tunisierna skulle få fira att den nya grundlagen har antagits, och att de äntligen skulle få veta när det blir riktiga val till president och parlament. Men i går kväll dök nya förhinder upp.

Medan en orkester smygstartade treårsdagsfirandet på paradgatan här i Tunis igår kväll, så fortsatte politikerna att träta kring hur paragraferna i grundlagen ska formuleras.  

I går eftermiddag lyckades de enas om att domstolarna ska vara självständiga och att domarna ska ha immunitet och bara följa lagen.  

Men frågan om hur en domare ska tillsättas ledde åter igen till bråk.  

– Än finns inte så mycket att fira här, säger juveleraren Tarek Sanaa, som menar att en revolution tar tid.  

– Tunisierna uppför sig som om de för tre år sedan koloniserade ett annat land och plötsligt hade rikedomar att dela, säger han.  

– Men ingen går från fattig till rik i ett snabbt uppror. Ett problem är att de intellektuella aldrig möter de fattiga och att landets medelklass är på väg att raderas ut, säger juveleraren Tarek Sanaa. 

Efter 50 år av diktatur är rättssystemet bara ett av många känsliga kapitel i författningen.  

Frågor kring presidentens och premiärministerns framtida ställning är också infekterat.  

Meningen var, att det inom ett år efter att tunisierna hade gått till sitt första fria val i oktober 2011, skulle finnas en ny grundlag och vara bäddat för riktiga val, men över två år har redan passerat.  

Segrarna, islamistpartiet Ennahda har klamrat sig kvar och maktkampen har varit hård med politiska mord.  

Så trots löften om att treårsdagen av diktator Ben Alis landsflykt skulle firas med nya tag inför framtiden, hänger många frågetecken kvar i luften.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista