1 av 3
Ekots Cecilia Uddén står utanför en domstolsbyggnad som utsattes för en bombattack på tisdagsmorgonen.
2 av 3
- Vi försvarar dig med vårt blod, Sisi, säger en kvinna som protesterar utanför bombad domstol i Kairo. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
3 av 3
Shadia säger att den förra konstitutionen inte gav rättigheter åt de kristna. Nu röstar hon ja till Egypten, ja till Sisi och nej till terroristerna; brödraskapet. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.

Egypten folkomröstar om ny konstitution

1:51 min

Under stort säkerhetsuppbåd, med 160 000 soldater och över 200 000 poliser, går Egypten i dag till folkomröstning om en ny konstitution. En sprängladdning detonerade vid en domstolsbyggnad i Kairo strax innan vallokalerna öppnade.

Explosionen orsakade skador på byggnaden men ingen människa kom till skada, uppger polisen för AFP.

Många ser det som ett slags förtroendeomröstning för den militäruppbackade regeringen och general Sisi, som har att han kommer att ställa upp i presidentvalet om han känner att han fått folkets mandat.

Men trots att det finns två alternativ i denna folkomröstning: ja och nej till konstitutionsförslaget, så är budskapet att ett nej vore opatriotiskt.

”Ja till konstitutionen.” Det är budskapet som strömmar ur tv och radio där megapopulära artister hyllar Egypten, general Sisi och konstitutionen i samma andetag. 

Proffsigt gjorda informationsfilmer som ser ut som dokumentära kärleksförklaringar till Egypten, pumpar också ut budskapet: ja ja ja ja.

I huvudstaden Kairo hänger jättelika ja-affischer med bara 20 meters mellanrum längs genomfartslederna.

Det här handlar mer om att säga ja till att krossa det muslimska brödraskapet än att säga ja till författningen eller till demokrati, sa en kommentator.

Det är första gången egyptierna går till valurnan sedan militären avsatte Mohamed Mursi och det svårt stukade och terroriststämplade brödraskapet uppmanar nu till bojkott. Att alls delta i folkomröstningen vore att ge militärkuppen legitimitet säger brödaskapet.

Men inga sådana röster kommer till tals i statliga och privata tv-kanaler, inte heller nej-sida. Tvärtom har aktivister som försökt sätta upp nej-affischer gripits, hotats och häktats.

Själva författningen, som Egypten nu tar ställning till, betraktas av människorättsaktivister som en förbättring jämfört med Muris konstitution, islamistiska formuleringar är strukna, men samtidigt ges militären ökat inflytande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista