Volvo PV växer stort i Kina

5:58 min

Personbilstillverkaren Volvo växte förra året med 45 procent i Kina, och också i år väntar 30 till 35 procents tillväxt. Också i USA väntas försäljningen öka, säger Volvos vd Håkan Samuelsson på bilmässan i Detroit.

Efter stora förluster första halvåret i fjol går nu Volvo åter med vinst, säger vd Håkan Samuelsson och avslöjar att en småbil kan komma att utvecklas i Kina. Men trots det är företagets nationella identitet tydlig.

-- Volvo är ett svenskt aktiebolag registrerat i Sverige med huvudkontor i Göteborg. Kunskapen bärs av ett stort antal svenska medarbetare, säger Håkan Samuelsson.

– Jag tror att det är betydligt viktigare än ägarskapet. Det finns väl inga bolag idag som är helt homogena på ägarsidan. Volvos identitet är svensk, slår han fast.

Blir det aktuellt att lägga utveckling i Kina?

- Vårt utvecklingcentrum är Göteborg, men vi kommer naturligtvis att se Kina som en resurs. Och det är möjligt att vi kommer att se utveckling i Kina. Exempelvis den nya plattformen, en mindre bil, kommer till stora delar att utvecklas i Kina. Växellådor till den bilen kommer också att utvecklas i Kina, säger vd Håkan Samuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista