Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Karin Enström om kritiken av det svenska försvaret

"Man måste göra en samlad bedömning av försvaret"
11 min
Försvarsminister Karin Enström (M). Foto: Henrik Montgomery/TT

Försvarsminister Karin Enström intervjuades av P1-morgons Johar Bendjelloul om det låga förtroendet för Sveriges försvar.

Kritiken har varit stor mot Sveriges försvar som ifrågasatt förmågan att försvara landet. För mycket energi och pengar för internationella satsningar snarare än att försvara landet har kritiker menat.

Försvarsministerns företrädare Mikael Odenberg har sagt att Sverige får ut väldigt lite av de 40 miljarder som satsas på försvaret, vad säger du om det?

– Vi har genomför stora förändringar av det svenska försvaret och mycket går bra men mycket återstår, säger Karin Enström. 

Vi måste bli bättre på att förklara vad vi gör och sedan 2006 har försvaret blivit väldigt mycket bättre.

Det verkar vara ett av dina favoritbudskap om man har följt debatten; att det är bättre nu är 2006. Men en genomgång av Svenska Dagbladet menar att det är färre övningar i dag i försvaret, än det var 2006. Hur kan det då vara bättre i dag än 2006?

– Man måste göra en samlad bedömning av försvaret. Det finns flera delar att titta på.

Hälften av svenskarna säger sig inte lita på det svenska försvaret, vad säger du om det?

– Det säger något om komplexiteten och omfattningen av vårt förändringsarbete av försvaret.

– Vi får väldigt goda omdömen och betyg när vi är ute och gör internationella övningar och samarbeten. Sverige är en eftertraktad samarbetspartner när det kommer till internationella övningar.

Borde inte Sverige satsa på att försvara Sverige, kritik finns att vi har satsat för mycket på det internationella?

– Det finns ingen motsättning i det, att satsa internationellt och på hemmaplan.

Pengarna är ju en begränsande faktor. 

– Om du gör satsningar internationellt kan du även använda det i Sverige, därför vill jag inte ställa de här två mot varandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".