Foto: Remy de la Mauviniere

Därför påverkar Hollandes kärleksaffär politiken

6:04 min

I Frankrike har politiken och journalistiken i många år verkat efter devisen att alla har rätt till ett privatliv – även presidenter. Och när president Hollande i förra veckan avslöjades på väg från sin älskarinna var det inte många som reagerade. Men efterföljande händelser och upptäckter har gjort att Hollandes kärleksliv faktiskt påverkar politiken, kanske mer än vad som kan tolereras av fransmännen. 

Sveriges Radios korrespondent Alice Petrén pratade i måndags med Studio Ett om kärleksaffären som har växt till ett stort politiskt problem. 

– Initialt slöt många upp bakom Hollande och sa att det här ska vi inte lägga oss i. Men sedan hans sambo togs in på sjukhus har läget blivit annorlunda. Hon är rikets första dam och ingår i den officiella representationen. 

Hur är det möjligt att presidenten tar en sådan här risk?
– Ja, hur kan man som Frankrikes president fladdra omkring mitt i natten i Paris med bara en person, hans livvakt, som körde en moped. Man diskuterar den här säkerhetsaspekten i Frankrike just nu. Landet ligger i krig i Afrika, är inbladad i Syrienkonflikten. Det är stora risker Hollande tar. 

Lägenheten där kärleksaffären ska har ägt rum har förbindelser med den korsikanska maffian. Det avslöjar franska medier efter att affären mellan presidenten och den kända franska skådespelerskan blivit känd. 

Frågan blir då hur försiktig Hollande har varit i att kontrollera att lägenheten inte avlyssnad. För om presidenten är oförsiktig påverkar det också säkerhetsaspekten för landet, enligt Alice Petrén.

En ny bok skriven av en fransk journalist beskriver att en av Hollandes första frågor som president var: Hur ska jag kunna smita i väg? Det har återkommit att han har försvunnit utan att någon vet var han är. Han har haft det behovet tydligen, berättar Alice Petrén.

Hollande har inte kommenterat artiklarna om otrohetsaffären. Han kommer eventuellt stämma tidningarna som publicerat bilder på honom och mopeden, och få rätt eftersom Frankrike har hårda lagar när det kommer till publiceringar av känsligt material.

Men det är ointressant eftersom han står inför en presskonferens i dag tisdag klockan 16.30 då han egentligen ska sätta ner foten efter en katastrofal höst menar Alice Petrén.

– Ingen fransk president har varit så impopulär som Hollande.

Under presskonferensen skulle han förmodligen vilja förklara sig villig att samarbeta med den franska företag och ingå en sorts samarbetspakt. 

Men hans budskap kommer överskuggas av affären med sin älskarinna. Direkta frågor om otrohetsaffären är att väntas under presskonferensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista