Jan Björklund tillsätter skolkommission

2:17 min

Jan Björklund presenterar beslut om att en ny skolkommission kommer att tillsättas, som en del av tre reformer.

I dag berättade utbildningsminister Jan Björklund att regeringen vill tillsätta en skolkommission för att komma tillrätta med problemen i den svenska skolan.

Ett försämrat resultat i den senaste Pisa-undersökningen i december som genomfördes för två år sedan är allvarlig för Sverige, säger Jan Björklund. 

– Det är allvarligt för skolväsendets självförtroende, säger Jan Björklund.

– Vi måste vända utvecklingen. Reformer är redan i gång. Men för att vi ska upp till topp 10. Det kräver ytterligare reformer, säger Jan Björklund.

Professor Per Thullberg fick göra en bedömning över de reformer som nu genomförs om hur lång tid det kommer ta. Det kommer ta några år och vända utvecklingen säger Björklund.

– Det kommer krävas mer, säger Björklund.

– Vi vill öka den vetenskapliga fördjupningen. Vi kommer tillsätta skolkommission som består av internationella forskare och skolexperter. De hämtas från andra länder. De ska granska kvalitén i den svenska skolan.

Det är Pisa-ledningen inom OECD som kommer utse de bästa internationella forskarna, säger Björklund.

Den kommissionen kommer ta några månader att tillsätta säger Björklund och sedan kommer OECD att bedöma den slutgiltiga analysen.

– Vi kommer också utforma ett nytt utbildningsvetenskapligt råd. Där kommer svenska forskare vara med, säger Björklund. Det kommer tillsättas inom en månad.

Och en tredje reform är ett nytt skolforskningsinstitut. Ett bredare än vad som tidigare föreslagits. Det ska handla om undervisningsmetoder berättar Björklund.

– Detta institut ska få bedriva egen forskning, säger Jan Björklund.

Det internationella skolrådet ska samla världens främsta forskare säger Jan Björklund. Pisa-ledningen på OECD gör bedömningen att skolkommissionen kan komma i gång om några månader.

Finns det länder som du har som förebild?

– Ja, Polen har höjt sitt resultat mycket på 15 år. Det är intressant, säger Jan Björklund.

Har vi inte nog med folk i Sverige som kan undersöka detta?
– Vi får en högre nivå på expertisen om vi rekryterar från hela världen. Och de kan säga obekväma sanningar. OECD har gjort liknande undersökningar i andra länder med gott resultat.

Svenska forskare får inte vara med?
– Jo, teoretiskt, men OECD ska utse de bästa. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista