Plan tvingades ner efter bråk

1:58 min

En kvinna och en man på ett charterplan på väg till Cancun i Mexiko bråkade, betedde sig aggressivt, och de hotade besättningen och andra medpassagerare.

Till slut valde kaptenen att låta flygplanet gå ner på Island för att paret skulle kliva av och tas om hand av isländsk polis.

– Det som hände var att vårt flyg på väg från Arlanda på väg mot Cancun mellanlandade på Island efter att två av passagerarna uppträtt aggressivt och varit mycket stökiga. Så fattade kaptenen beslutet att han inte kunde fortsätta flygningen med dem kvar ombord, säger Kajsa Moström informationschef på Apollo.

Det var igår som händelsen inträffade. Med på planet mot Mexiko fanns 267 passagerare, från Sverige och Norge. Men besättningen hade sina farhågor redan från resans start på Arlanda, säger Kajsa Moström.

– Man har noterat ganska tidigt att något inte var som det skulle med dem. Sen har det eskalerat under färden, säger Kajsa Moström.

Efter att paret uppträtt aggressivt och hotfullt mot både medpassagerare och besättning fattade kaptenen beslutet att det inte gick bedömningen att det inte gick att flyga vidare.

– De har naturligtvis fått varningar innan att det kan bli en följd om man inte upphör med sitt beteende. Men till slut bedömer han att han kan inte fortsätta att flyga. Han går ner för mellanlandning på Keflavik och där blir de här två personerna omhändertagna av isländsk polis, säger Kajsa Moström.

Vad kan detta få för rättsliga konsekvenser för mannen och kvinnan?

– De har arresterats av isländsk polis och de kommer att hanteras i enlighet för de isländska reglerna för luftfartsbrott. 

Resan till Mexiko blev på grund av mellanlandningen sex timmar försenad. Förutom att bli dömda för luftfartsbrott, kan paret bli stämda av resebolaget Apollo på hundratusentals kronor.

En sån här händelse, att ett plan får mellanlanda på grund av aggressiva passagerare, är mycket ovanlig enligt Kajsa Moström.

– Jag har jobbat på Apollo i åtta år. Det här är tredje gången som det här händer under de åtta åren. Så det förekommer ju. Men det är inte jättevanligt, säger Kajsa Moström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista