Säter vill släppa Bergwall

1:07 min

Säters rättspsykiatriska klinik anser att Sture Bergwall ska övergå till öppen rättspsykiatrisk vård, det skriver Säter i sitt yttrande till Förvaltningsrätten som ska avgöra frågan.

Rättsmedicinalverket ansåg i december att tvångsvården ska fortsätta men i öppen form.

Säters rättspsykiatriska klinik, där Sture Bergwall har vistats i slutenvård sedan 1991, meddelade i dag att även de i sitt yttrande till Förvaltningsrätten anser att vården bör fortsätta, i öppen form.

– Det är en gemensam bedömning med den händelseutveckling som har varit. Det är väl allmänt känt att det har skett åtta stycken frikännanden från tidigare domar. Det är naturligtvis en väldigt tung bakgrund för att komma fram till ett förslag om öppen rättspsykiatrisk vård, säger Ulf Cristoffersson, verksamhetschef på Säters rättspsykiatriska klinik.

Thomas Olsson, Sture Bergwalls advokat, säger att Bergwall är lättad efter dagens besked.

– Han är jätteglad, det här är slutet på en väldigt lång process som har tagit väldigt många år. Nu kan han se fram emot att börja ett nytt liv som han kan leva i frihet, säger Thomas Olsson.

Förvaltningsrätten i Falun har förelagt Säterns chefsöverläkare Vladislav Ruchkin att senast den 28 februari lämna en samordnad vårdplan gällande öppen rättspsykiatrisk vård av Sture Bergwall och utifrån den gör de en bedömning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista