ÖB varnar för förändringar av försvaret

1:45 min

Överbefälhavare Sverker Göranson varnar politikerna för att göra för stora förändringar inom försvaret efter att politiker på Folk och försvar i Sälen talat om mer nationellt fokus för försvaret och att återinföra ett försvar där tidigare värnpliktiga kan mobiliseras.

– Rusa nu inte iväg inom ramen för frågan internationellt/nationellt och kasta om inriktningen fullständigt. Om ni visste hur mycket arbete personalen lägger ner för att leverera det som är beställt så måste långsiktighet och stabilitet i någon form vara en förutsättning, annars blir det här en omöjlig uppgift för oss att lösa, säger överbefälhavare Sverker Göranson.

Efter att försvarets kapacitet ifrågasatts, talar nu partierna, inklusive Moderaterna om att försvaret av Sverige måste prioriteras snarare än internationella insatser.

I Sälen har Folkpartiet föreslagit att de ungefär 20 000 anställda soldaterna i försvaret ska kompletteras med ungefär lika många tidigare värnpliktiga och anställda som under tio år ska kunna mobiliseras vid behov.

Socialdemokraterna har ungefär samma förslag och när Försvarsberedningen med riksdagspartierna i vår ska lämna förslag om försvarets framtida utformning hoppas Socialdemokraternas försvarspolitiker Peter Hultqvist att partierna, inklusive Moderaterna, kan enas om den här linjen.

– Jag hoppas att vi ska kunna komma överens om det på ett brett fält, säger Peter Hultqvist.

Överbefälhavare Sverker Göranson är tveksam till att införa nya förband med mobiliserade soldater. Dagens försvar med anställda som både kan användas nationellt och internationell ger bra kvalitet och är bättre.

– Om vi inte övar dem kontinuerligt kommer de inte upprätthålla tillräcklig kvalitet, då blir det väldigt mycket lägre beredskapsgrader. Vad ska de ha för materiel de här som man pratar om? Nej, jag är lite försiktigt skeptisk till det där. Låt oss först titta efter vad man egentligen menar, säger Sverker Göranson.

Försvarsminister Karin Enström vill inte ta ställning till Socialdemokraternas och Folkpartiets förslag, men verkar försvara dagens system.

– Det viktiga för mig är att vi har rätt utbildad personal som är tillgänglig och som kan användas både på svenska territoriet men också utanför det om det skulle krävas, säger Karin Enström.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista