250 anställda berörs av Exchange Finans indragna tillstånd

Finansinspektionen har beslutat att återkalla tillståndet för all verksamhet i valutaväxlings- och sparbolagets Exchange Finans. Men det är oklart vad som händer med de 250 anställda.

Orsaken är att företaget inte har gjort tillräckligt för att hindra att verksamheten utnyttjas för penningtvätt och  finansiering av terrorism, det säger generaldirektör på Finansinspektionen Martin Andersson. 

– Dels har man inte gjort i närheten av de kontroller som alla finansiella företag ska göra. Genom att man jobbar i högriskverksamhet med mycket kontanthantering har man mycket större krav på sig, men man har inte ens följt de här grundläggande kraven.

Exchange Finans bedriver framför allt verksamhet inom valutaväxling.  Företaget har funnits på svenska marknaden sedan 1996 och har 250 anställda med 25 kontor runt om i landet, samtliga kontor höll idag stängt med hänvisning till Finansinspektionens beslut. På Finansinspektionen menar att företaget har brustit så pass i sin interna styrning och i den interna kontrollen det finns uppenbara risker för brott. 

– Det vi kan konstatera är de här stora bristerna och därför ha vi beslutat att stänga ner all verksamhet med omedelbar verkan, säger Martin Andersson som inte vill säga om det finns misstankar om brott.

– Vi utreder risker och ser till att man följer lagar och regler. Det vi ser är att man till exempel har genomfört transaktioner som inte bör genomföras och att man inte har haft kännedom om sina kunder.

Men Exchange Finans VD Bo Korposoff, är förvånad över Finansinspektionens beslut och säger att man med stor sannolikhet kommer att överklaga.

– När det gäller risker till att använda verksamheten för omfattande och systematiskt peningtvätt så vill jag påstå att det inte går att göra det med det kontrollsystem vi har internt idag. Finansinspektionens beslut är väldigt drastiskt.

Redan 2007 fick Exchange betala en straffavgift på en halv miljon kronor för att det fanns brister i den interna styrningen, sedan dess menar Finansinspektionen att företaget inte vidagit tillräckligt med åtgärder för att komma till rätta med bristerna. Men enligt Bo Korposoff rörde det sig om andra åtgärder då.

– Det var före min tid som VD på företaget men jag vill påstå att det gällde andra vinklingar än penningtvätt, säger han och tillägger att man med stor sannolikhet kommer att överväga Finansinspektionens beslut.

Vad som händer med de anställda nu kan vd:n inte säga.

– Det kan jag inte exakt svara på i det här läget. Vi måste hitta en helhetslösning.

Förutom valutaväxling bedriver Exchange Finans även inlåningsverksamhet. De kunder som har sparpengar hos kreditmarknadsbolaget ska få tillbaka dem. Enligt pressmeddelande från Riksgälden skyddar insättsgarantin.

Det är inte första gången ett valutaväxlingsföretag straffas för dålig kontroll som öppnar för möjlig penningtvätt. 2008 fick Forex Bank betala en straffavgift på 50 miljoner. Skälet är att en stor del av valutaväxlingserksamheter består av kontanthantering, ett område som är extra känsligt för penningtvätt.

– Det är väldigt sällan vi stänger ner bolag och det här är väldigt ovanligt. Men den här gången har vi bedömt att det är så allvarligt att det inte finns något alternativ, säger Martin Andersson generaldirektör på Finansinspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista