Röda Korset hoppas på Syrien-konferens

2:13 min

På onsdag nästa vecka börjar den internationella konferensen om Syrien. Vad den kommer att resultera i är fortfarande oklart men chefen för Internationella Röda Korset hoppas att den ska leda till att det kommer att bli lättare att få fram förnödenheter till hjälpbehövande i Syrien.

– De testar olika idéer så låt oss hoppas. Det viktiga är bara att det är konkreta förslag som kommer upp, säger Yves Daccord, generalsekreterare för Internationella Röda Korset.

Avgörande för konferensen är om det tas några steg mot en politisk lösning säger han men vill det sig väl kan parterna komma att enas om åtgärder för att se till att den humanitära hjälpen kommer fram.

– Det viktigaste är att få fram humanitär hjälp till belägrade städer och orter och till fängelser. Som det nu är det helt omöjligt och situationen där är totalt omänsklig, säger Yves Daccord.

En miljon människor bor i städer som är avskurna från omvärlden, för det mesta belägrade av regeringsstyrkor som inte släpper igenom någon som helst hjälp.

På andra ställen, bland annat, rebellkontrollerade områden, är situationen så farlig att Röda Korset inte kan komma fram med sina leveranser. Tre av deras medarbetare är kidnappade sedan i oktober.

Resurser och pengar är inget problem, säger Daccord. Problemet är att få ut hjälpen. Inför konferensen har USA och Ryssland till exempel föreslagit att det införs lokala vapenvilor.

En annan sak som delegaterna borde ta upp, enligt Daccord, är att få de stridande parterna att upphöra med att angripa sjukhus.

– Fortfarande är det oklart vilka rebellgrupper som kommer att medverka, om inte alla som har inflytande på utvecklingen i Syrien deltar så är jag pessimistisk om konferensens möjligheter, säger Yves Daccord.