Hollande teg om otrohetsaffären

Frankrikes president François Hollande vägrade att svara på frågor om privatlivet och den älskarinneskandal med många pikanta detaljer som fransk och utländsk press frossat i sedan den avslöjades i fredags. Hans tal dominerades av ekonomi.

Det var en hårt pressad François Hollande som mötte pressen. Den franska ekonomin haltar rejält, med svag tillväxt och den högsta arbetslösheten på två decennier. Tanken med presskonferensen var att hålla ett slags linjetal om hur regeringen ska vända den svaga ekonomin. Fokus låg på ekonomiska reformer, framför allt den "ansvarspakt” som Hollande berättade om i sitt nyårstal, som han menar ska leda till jobb och framtidstro.

Politiken har de senaste dagarna överskuggas av François Hollandes amorösa eskapader som avslöjades av magasinet Closer i fredags. Enligt tidningen ska 59-årige Hollande ha haft ett hemligt förhållande med den 41-åriga skådespelaren Julie Gayet. Många pikanta detaljer om den påstådda kärlekshistorien har läckt ut. Hollande ska ha körts av sin livvakt på en vespa till en lägenhet i närheten av Elyséepalatset som Gayet lånat av en väninna - en lägenhet som också kopplats till en man som ska ha samröre med den korsikanska maffian. När avslöjandet blev känt lades dessutom president Hollandes flickvän - landets första dam Valérie Trierweiler - in på sjukhus för att "vila upp sig".

Men det är inte bara smaskiga detaljer som intresserar pressen, seriösa frågor - som om presidenten tagit för stora säkerhetsrisker under sina nattliga eskapader - har återkommande ställts sedan i fredags. Den frågan kunde inte Hollande tiga ihjäl på dagens presskonferens med drygt 500 ackrediterade journalister. Han försäkrade att han alltid har skydd dygnet runt. Men frågan vem som i dag är landets första dam blev hängande i luften. Kanske kommer svar inom en månad, då Hollande lovade bringa klarhet i privatlivet vid ett annat tillfälle innan han åker till USA i februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista