Sydsudanesiska flyktingar som flytt från staden Bor. Foto: Ben Curtis/TT.

Svår situation för Sydsudans flyktingar

29-åriga sexbarnsmamman Amor Matchi tvingades fly
1:47 min

Striderna i Sydsudan fortsätter vid staden Bor, cirka 20 mil norr om huvudstaden Juba. Rebellerna, som till största del består av folkgruppen nuer, kontrollerar staden, och tusentals människor från den etniska gruppen dinka har nu flytt tvärs över Nilen till andra sidan för att komma i säkerhet.

Amor Matchi är 29 år och sitter med sitt sjätte och yngsta barn på Läkare utan gränsers enkla klinik här i Minkamman, dit omkring 80 000 flytt de senaste veckorna. Hennes fem månaders son är undernärd och mager. Det här är andra gången hon är här för att få hjälp.

Hon flydde hit från staden Bor med sin familj för ungefär en vecka sedan.

– Vi stötte på problem på vägen, och fick återvända till Bor, men sedan lyckades vi ta oss över, säger hon.

Hundratals fortsätter att komma hit varje dag, på flykt undan striderna i staden. Överfärden är riskabel och båtförarna tar bra betalt för att föra över folk. Nilområdet här påminner mer om ett stort träsk med olika kanaler och vattenvägar. Överfarten kan ta uppåt 12 timmar. De flesta åker under natten för att undvika att bli beskjutna att nuer-milis och regeringsstyrkor.

Många fick lämna allt under flykten, fok bor under bar himmel i skuggan av träd. Några har byggt enkla hyddor.

Hjälporganisationerna gör sitt bästa för att få fram hjälp till flyktingarna. Det största problemet är tillgången på rent vatten. Många, framförallt barn drabbas av svåra diarréer. Läkare utan gränser har nu satt upp en enkel klinik för att också kunna ta hand om svårare fall, från mässling till skottskador.

I hela landet har omkring 400 000 flytt striderna. Platsen här i Minkamman är just nu landets största flyktingläger. Och ingen vet hur länge striderna kommer pågå.

29-åriga Amor Matchi säger att hon kommer vänta och se och stanna kvar här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".