Mindre skillnader i nyttigt fett i svensk ekologisk mjölk

1:24 min

En studie från USA visar att ekologisk mjölk är rikare än annan mjölk på hälsosamma omega 3-fettsyror. Det beror framförallt på vad korna äter. Men svenska kor äter annat foder än de i USA, därför skiljer det mindre  mellan ekologisk och traditionell mjölk i Sverige, säger professor Ulf Emanuelson vid SLU.

– Eftersom svenska mjölkkor äter mycket foder som baseras på grovfoder och får gå ute på bete, så är mjölkens sammansättning hälsosam oberoende om den kommer från ekologisk eller konventionell. I alla fall när det gäller fettsyrasammansättning, säger professor Ulf Emanuelson vid SLU.

Ulf Emanuelson forskar om mjölkkornas hälsa och har arbetat med en studie om mjölken hos svenska kor är sammansatt.       

Den visar att halten av omega tre-fettsyror i ekologisk mjölk är 35 procent högre än i annan mjölk, medan det skilde 62 procent i den nya amerikanska studien.

Ju mer majs korna åt i USA, desto mindre av de nyttiga omega 3-fettsyrorna i mjölken. Eftersom ekologiska mjölkkor i USA äter gräs i mycket högre grad än kor i traditionell amerikansk mjölkproduktion, märktes det också på mjölkens sammansättning.

I Sverige däremot äter båda ekologiska kor och övriga kor gräs och grovfoder av gräs i större omfattning.

– Det är framförallt fodret som styr mjölkens sammansättning och hur nyttig den är för oss människor att dricka.

Spelar det då ingen roll för mjölkens kvalitet eller innehåll om kon har ätit ekologiskt foder eller traditionellt?

– Inte när man ser på de här måtten omega -3 eller omega-6. De studier som vi har gjort visar att det är väldigt liten skillnad mellan konventionell mjölk och ekologisk mjölk.

I Sverige måste alla  mjölkkor vara ute under sommaren,  även om de ekologiska korna ska ha mer tillgång till grönbete. I USA gäller det bara ekologiska kor

Men enligt Jana Pickova som är professor i livsmedelsvetenskap, spelar mjölk  inte så stor roll för hur vi får i oss nyttiga fettsyror:

– Fortfarande så är antalet fleromättade fettsyror totalt i mjölken relativt liten jämfört med det som vi äter som är fisk och skaldjur, säger Jana Pickova.