Expertgruppen tycker att sammansättningen av den hemliga domstol som styr NSA:s mandat behöver breddas. Foto: Patrick Semansky/TT.

Obamas expertgrupp om NSA frågas ut

Gruppen föreslår inte att övervakningen upphör
2:10 min

Övervakning av teletrafiken i USA, som underrättelseorganisationen NSA ägnar sig åt, ger regeringen enorma mängder information, som kan missbrukas på värsta sätt. Det sa av ledamöterna i den grupp som president Barack Obama bett om råd inför ett besked på fredag om övervakningen i fortsättningen.

Uttalandet om att informationen kan missbrukas gjordes av juridikprofessorn Geoffrey Stone. Han svarade på frågor från senatens justitieutskott, tillsammans med andra experter i den grupp som förslår förändringar framförallt av övervakningen av amerikaner.

Men gruppen föreslår inte att övervakningen ska upphöra, påpekade gruppens ordförande Michael Morell vid flera tillfällen.

Han är tidigare biträdande chef på den hemliga underrättelsetjänsten CIA. Han sa att 215, som kontrollen av teletrafiken kallas, inte bidragit till att upptäcka terrorister, men att den ändå är viktig att ha kvar. Morell liknade övervakningen vid att ha en försäkring om något skulle hända.

Gruppen har föreslagit att alla så kallade "metadata" om trafiken ska ligga kvar hos telefonbolagen, eller ett särskilt företag,  inte hos NSA och det ska krävas domstolbeslut vid varje tillfälle NSA vill följa någons teletrafik.

Flera av senatorerna undrade om telefonbolagen klarar säkerhetskraven.

Richard Clarke, tidigare säkerhetsrådgivare i Vita huset i många år, svarade att han noterat att över en miljon dokument stulits i NSA, så det kan hända där också, sa han. Richard Clarke syftade förstås på Edward Snowden, som avslöjade övervakningen för allmänheten.

Sammansättningen av den hemliga domstol som styr NSA:s mandat behöver breddas tycker rådsgruppen. Den vill också att det ska vara möjligt för ett fristående ombud att vara med om besluten, för att försvara civila rättigheter.

När flera senatorer ville veta hur det ska gå till med nya rättssäkerhetsregler om det är bråttom, svarade juristen Cass Sunstein, tidigare hög tjänsteman i Obamaadministrationen:

– Om det är tidsnöd, då behövs inget domstolsbeslut.

Gruppen förslår inte några förändringar i övervakningen av utlänningar, annat än att om det handlar om högt uppsatta personer som ska övervakas, så måste beslutet om övervakning fattas av politiker.

Även utlänningar, i vissa fall, ska ha rätt att få veta om de övervakats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".