Medborgargarden i Mexiko ger sig inte

1:42 min

Federala polisstyrkor har återtagit kontrollen över delstaten Michoacán i västra Mexiko, efter att medborgargarden som beväpnat sig själva gått in i stad efter stad i regionen.

Medborgargardena menar att de varit tvungna att ta till vapen för att försvara sig mot knarkkartellen Tempelriddarna, som verkar i Michoacán.

På videor som cirkulerar på internet ses federal polis och militär gå in i de städer som sedan några dagar kontrolleras av medborgargarden.

De kallar sig för autodefensas, självförsvarsgrupper, och menar att de, som i vanliga fall är bönder, läkare och lärare, har varit tvungna att ta till vapen för att försvara sig mot den våldsamma knarkkartellen Tempelriddarna, som vuxit sig allt starkare i Michoacán.

Självförsvarsgrupperna uppstod redan för ett drygt år sedan men har de senaste dagarna avancerat och tagit över alltfler städer, där de avväpnat polis och tvingat bort borgmästare som misstänks stödja knarkmaffian.

Situationen blev ohållbar när självförsvarsgrupperna, tungt beväpnade på lastbilar, närmade sig den viktiga staden Apatzingan, som anses vara Tempelriddarnas högkvarter.

Delstatens guvernör Fausto Vallejo bad regeringen om hjälp, och strax därefter började federala polisen och militära styrkor anlända i helikoptrar till Michoacán. Minst en, kanske så många som tio personer, har dödats i skottlossning mellan självförsvarsgrupperna och de federala polisstyrkorna.

Mexikos inrikesminister erkände i går att soldater skjutit mot civila.

– Våra soldater och poliser har haft svårt att skilja på vem som är civil och vem som är beväpnad, förklarade inrikesminister Miguel Angel Osorio Chong i mexikansk radio.

Han lovade att mexikanska staten nu kommer att återta kontrollen över Michoacán.

Självförsvarsgrupperna har å sin sida lovat att inte lägga ner vapnen förrän folk känner sig trygga, och menar att staten fortfarande inte lyckas skydda medborgare från knarkkartellerna.