Den genomsnittliga barn­familjen har fått det bättre under 2000-talet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Barnfamiljer har fått bättre ekonomi

Den genomsnittliga barn­familjen har fått det bättre under 2000-talet. Andelen barn i familjer med låga inkomster har sedan 1997 minskat från 18 till 8 procent. Samtidigt har skill­naderna mellan barn­familjer i olika grupper ökat. Det visar en rapport som Statistiska centralbyrån, SCB, tagit fram.

Barnfamiljernas ekonomi går att beskriva på flera olika sätt. Ett sätt är att undersöka hur inkomst­standarden i barn­familjerna har utvecklats.

Inkomst­standard är ett mått på hur väl hushållets inkomster räcker för att betala nödvändiga omkostnader.

En inkomst­standard på 1 innebär att inkomsterna precis räcker för att betala för boende och de nödvänd­igaste levnads­omkost­naderna.

I ett hushåll med inkomst­standard under 1, eller låg inkomst­standard, räcker inkomsterna inte till att betala för boende och de nödvänd­igaste levnads­omkostnaderna.

Hög inkomst­standard har hushåll med en inkomst­standard på 2 eller högre. Det innebär att inkomsterna skulle täcka de nödvänd­igaste utgifterna för ytter­ligare ett lika stort hushåll.

Den genomsnittliga inkomststandarden i barn­familjerna har ökat under senare år, från 1,32 år 1995 till 1,97 år 2011.

En genom­snittlig barn­familj har alltså inkomster som nästan skulle kunna försörja en lika stor familj till.

Inkomststandarden är olika hög i olika grupper. Exempelvis har barn i hushåll med samman­boende föräldrar en högre inkomst­standard än barn till ensam­stående föräldrar.

Barn i hushåll där minst en av föräldrarna är född i Sverige har högre inkomst­standard än barn i hushåll där båda föräldrarna är utrikes födda.

Även förändringen av inkomst­standarden skiljer sig åt mellan olika grupper. Den har ökat mer bland barn till samman­boende föräldrar än bland barn till ensam­stående föräldrar, vilket gjort att skill­naderna i inkomst­standard mellan dessa grupper har ökat.

Skill­naderna mellan barn vars föräldrar är födda i Sverige och barn vars föräldrar är födda utomlands har också ökat.

Gå in här och kolla in SCB:s rapport om inkomststandarden för barnfamiljer i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista