Många döda i blodiga sprängdåd i Irak

Över 50 människor har dödats i en rad sprängdåd i Bagdad och norr om den irakiska huvudstaden, uppger säkerhets- och sjukhuskällor.

I det blodigaste dådet dödades 18 personer som deltog i en begravning i den oroliga provinsen Diyala norr om Bagdad.

Den person som begravdes tillhörde Sahwa-styrkorna, sunnimuslimska milisgrupper som samarbetat med USA.

De betraktas som förrädare av al-Qaida-allierade grupper som också är sunnimuslimer. Begravningen hölls i en by nära provinshuvudstaden Baquba.

Minst tolv människor miste livet i Bagdad i Irak i samband med att två bilbomber briserade på tisdagen. Sunnimuslimska upprorsmän genomförde attacker nära staden al-Falluja, väster om Bagdad.

En självmordsbombare sprängde en tankbil i luften, vilket ledde till att en bro rasade och krossade en av två parkerade stridsvagnar.

Dessa tillhörde den irakiska armén och direkt efter smällen gav sig en grupp beväpnade män på den andra stridsvagnen och förstörde den.

Ett dussintal upprorsmän attackerade en närliggande polisstation. Senare ska arméhelikoptrar, enligt Reuters, ha attackerat upprorsmännen när de befann sig inne på polisstationen.

Den al-Qaida-anknutna gruppen Islamiska staten Irak och Levanten, som stöds av regeringsfientliga klaner, tog den 1 januari kontrollen över al-Falluja och delar av närbelägna al-Ramadi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista