"Fördragen måste förändras." Det sa finansminister George Osbourne i dag. Foto: Akira Suemori/Scanpix.

Storbritannien vill se reformerat EU

1:44 min

Storbritannien kommer att lämna EU, om inte de grundläggande fördragen som styr unionen ändras. Det sa Storbritanniens finansminister George Osborne på en konferens i London i dag. Vår ekonomikorrespondent Staffan Sonning var där.

Redan när krisen inom eurozonen blossade upp för mer än fyra år sen, förutspådde jag att den skulle leda till en skoningslös utveckling i riktning mot en finansiell och politisk union, och jag fick rätt. Det sa George Osborne vid en konferens med den reforminriktade tankesmedjan Open Europe nu på förmiddagen.

Premiärminister David Cameron lanserade för ett år sedan sin plan, att Storbritannien ska förhandla fram nya villkor för medlemskapet, och att den brittiska befolkningen därefter ska få folkomrösta om ett medlemskap.

Den processen fortsätter att utvecklas. Det Osborne pekade på i dag är möjligheten att en majoritet av euroländer kan genomdriva beslut mot vad Storbritanniens och andra länder utanför euron önskar.

"Jag kommer aldrig att acceptera det. Fördragen måste ändras, så att länderna utanför Euron får fullständiga garantier för att EU inte blir en förlängning av eurozonen", sa Osborne.

Exakt hur han vill att fördragen ska ändras, sa inte Osborne. Men närmare 100 parlamentsledamöter i hans egen parti, konservativa Tories, kräver i ett brev till premiärminister Cameron, att Storbritannien ska ha vetorätt över all lagstiftning inom EU. Det skulle riva upp en grundläggande princip och kommer sannolikt aldrig ens att accepteras som diskussionsobjekt i Bryssel.

"Vi vill inte behöva välja mellan vara lämna EU eller att i praktiken styras av euroländerna, men vi kan bli tvungna" sa Osborne.

Det vore mycket illa för hela EU, om ett land av Storbritanniens storlek och globala betydelse skulle lämna unionen, sa George Osborne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista