Syriens vice utrikesminister, Faisal Mekdad

Syrien: Västländer säkerhetssamarbetar med regimen om extremister

2:11 min

I Syrien fortsätter striderna mellan islamistiska rebellgrupper och al-Qaidagruppen ISIS. Samtidigt säger Syriens vice utrikesminister Faisal Mekdad att flera underrättelsetjänster från västländer har varit i Damaskus för att diskutera hur man kan bekämpa bland annat ISIS.

Mekdad hävdar i en BBC-intervju att det finns en spricka mellan västländers politiska agenda och underrättelsetjänster.

– När de här ländernas underrättelsetjänster kontaktar oss för säkerhetssamarbete tolkar jag det som att det finns en spricka mellan ländernas säkerhetsapparater och politiska ledarskap säger Faisal Mekdad till BBC.

Västländer som tryckt på för att se president Assad störtad skulle i själva verket alltså ha samarbetat med regimen för att bekämpa extremister. Motivet skulle vara rädsla för att våldsbejakande extremister som rest för att strida i Syrien återvänder till sina västländer och utgör ett säkerhetshot.

Men uppgifter om västländers underrättelsetjänsters besök i Damaskus har cirkulerat tidigare, men har inte kunnat bekräftas från oboeroende källor. Inte heller nu finns någon oberoende bekräftelse. Det som finns är vice utrikesminister Faisal Mekdads ord.

– Många av de här länderna har kontaktat oss för att koordinera säkerhetsarbetet säger Mekdad till BBC. Han vill inte berätta vilka länder det handlar om.

Och på marken fortsätter striderna; intensivast i Damaskusområdet och norra Syrien. al-Qaidagruppen ISIS har de senaste dagarna återtagit en del områden som de tidigare förlorat till andra rebellgrupper.

Rebellernas inbördes strider har gett regeringsarmén möjlighet att avancera i Aleppo. De är nu nära att kontrollera det största industriområdet och med det, den viktigaste transportvägen mellan Turkiet och Aleppo.

Samtidigt pågår i Kuwait en givarkonferens för att kunna uppfylla åtminstone en del av FN:s mål på 6.5 miljarder dollar som kommer att behövas för nödhjälp till syrier i och utanför Syrien i år. Nästan hälften av Syriens befolkning, 9.3 miljoner, behöver akut hjälp, många fler än så är direkt påverkade av ett inbördeskrig där förhoppningar och ljuspunkter lyser med sin frånvaro

Johan-Mathias Sommarström
johan.mathias.sommarstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista