Analys: Partiledardebatten präglades av penningbrist

2:25 min

Dagens riksdagsdrabbning präglades av statens penningbrist. Socialdemokraterna anklagar regeringen för ett växande budgetunderskott. När Mikael Damberg (S) säger att det är omoraliskt av regeringen att sänka skatten och därmed ytterligare öka underskottet är det ett försök att ta ifrån regeringen dess starkaste vapen.

Skolfrågan har fallit, jobben verkar gå samma väg men när det gäller väljarnas tilltro till förmågan att hantera statens finanser är regeringen fortfarande överlägsen enligt opinionsmätningarna.

Fler tror på Anders Borg än på Magdalena Andersson. Det försöker Socialdemokraterna nu ändra på.

Men budgetunderskottet är ett minst lika stort problem för Socialdemokraterna själva. Ett parti som vill ta fram så många jobb att Sverige får EU:s lägsta arbetslöshet, höja a-kassan, förstärka sjukförsäkringen, satsa mer pengar på skolan och bygga bort trängseln i sjukvården behöver stora resurser.

Eftersom Socialdemokraterna samtidigt är angelägna om att framstå som mer sparsamma och ansvarsfulla än regeringen blir det svårt att få ekvationen att gå ihop.

Det är därför partiet håller fast vid att höja krogmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga anställda. Det är också därför partiets finansministerkandidat nu talar om att spara på statliga myndigheter. Ett oprecist förslag som snabbt utnyttjades av regeringsföreträdarna i dagens debatt.

Mycket pekar därför mot att årets riksdagsval blir ett riktigt snålval. En tävlan i att lägga billiga valplattformar. Den sida som har högt förtroende för sin förmåga att sköta statens finanser har en fördel i en sådan tävlan. Därav Socialdemokraternas iver att ta ifrån regeringen det förtroendet.