Krigsförbrytare fick medborgarskap

Högt uppsatta ledare för den beryktade säkerhetstjänsten Khad i Afghanistan har fått permanenta uppehållstillstånd och medborgarskap i Sverige. Omfattningen av Khads övergrepp mot befolkningen var känd redan på 1980-talet men det tog det ända till år 2000 innan Migrationsverket ändrade rutinerna.

Säkerhetstjänsten Khad övergrepp mot befolkningen var omfattande. Tiotusentalstals personer dödades och hundratusentals fängslades och torterades.

Khad bildades 1980, två år efter kommunisternas kupp i Afghanistan.

Övergrepp kända på 80-talet
I mitten på 80-talet kom både Amnesty och FN med flera detaljerade rapporter om övergreppen. Men av en sekretessbelagd skrivelse från Migrationsverket till regeringen, som Ekot tagit del av, framgår det att verket drygt tio år efter de första rapporterna i stort sett saknade kunskap om Khad.

Det har inneburit att under hela 90-talet har ledare för Khad som sökt sig till Sverige fått permanenta uppehållstillstånd, många av dem hann också bli svenska medborgare.

Bo Lundberg, sakområdesexpert på Migrationsverket, svarar så här på frågan - om man inte visste vad Khad var i mitten på 90-talet.

– Det tror jag att man har vetat men man kanske inte har haft all den information om deras verksamhet som man har fått på senare år.

Vad tänker du på då?

– Jag tänker på allt kring de grymma handlingar som har begåtts av säkerhetstjänsten.

Att de exempelvis torterade fångar?

– Torterat, avrättat och så vidare, ja.

Det är kunskap som Migrationsverket fått först på senare år då?

– Ja, det vill jag påstå, säger Bo Lundberg, sakområdesexpert på Migrationsverket.

Carl Söderbergh, generalsekreterare i Amnesty, blir mycket förvånad när han får höra hur Migrationsverket har agerat.

– Jag tycker att det här är fullständigt förbryllande. Jag förstår helt enkelt inte, säger han. Jag arbetade själv i Pakistan i början på 90-talet och då hade vi ganska omfattande information om människorättssituationen och de kränkningar som begicks under 80-talet. Det är mycket märkligt att Migrationsverket påstår detta.

Khad-minister bosatt i Stockholm
På Ekots begäran har Migrationsverket gått igenom akterna för alla afghaner som fick uppehållstillstånd under ett år – 1996. Under det året hade cirka 15 personer berättat att de antingen haft höga befattningar eller på annat sätt varit knutna till säkerhetstjänsten Khad.

Ekots vidare kartläggning visar exempelvis att en minister med ansvar för Khad är bosatt i Stockholm och en annan i Göteborg, men ingen av dem vill ställa upp på en intervju.

Omsvängning år 2000
Migrationsverkets omsvängning skedde först efter ett seminarium i Amsterdam år 2000, där holländska myndigheter berättade att de sedan länge klassade Khads medlemmar som krigsförbrytare.

Nu betraktar även Migrationsverket i princip alla som på något sätt jobbat i Khad som krigsförbrytare och därför får de inte permanenta uppehållstillstånd eller svenskt medborgarskap.

Ingen på Migrationsverket som Ekot varit i kontakt med, kan förklara varför man så sent insåg vad Khad var.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Nuri Kino
n.kino@journalist.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista