Stockholmsbörsen slår alla tiders rekord

1:35 min

Stockholmsbörsen stängde i dag på en ny rekordnivå. Börsens OMX-index steg med 1,3 procent och stängde på 430,6 och slog därmed det gamla rekordet från juli 2007. Rickard Wahlund professor i företagsekonomi på Handelshögskolan i Stockholm och tror att dagens rekordnotering kan leda till osäkerhet hos många investerare.

– När börsen når ett all time high, så är det somliga som upplever det som en topp, och då ökar osäkerheten det vill säga då ökar känslan av att det kanske är en nedgång på gång, säger Rickard Wahlund.

Dagens rekord-notering på Stockholmsbörsens aktie-index, betyder att det samlade värdet av Stockholmsbörsen- aldrig har varit så högt värderat.

Det tidigare rekordet på 427,24 noterades när börsen stängde den 16 juli 2007. Efter finanskrisen som slog till 2008 har återhämtningen på börsen tagit tid, men under 2013 var utvecklingen stark, och börsen steg under hela året med 23 procent.

Rickard Wahlund på Handelshögskolan i Stockholm har forskat i ekonomisk psykologi. Och han tror att dagens rekordnotering kan innebära att börskursen nu börjar gå ner.

– Man ska hålla lite koll på de stora aktörerna, de aktörerna som kan påverka börsen. För om det börjar bli en nedgång på börsen, så kan det sätta igång ett flockbeteende.

Vad tänker du då?

– Då är det lätt för många andra att dra öronen till sig och följa med, säger Rickard Wahlund.

Men Ann Grevelius som är chef för investeringsstrategier på banken SEB, ser ingen akut risk för nedgång. Hon menar att börsen höga värdering idag är motiverad, eftersom den bygger på stabilare grunder än vid till exempel IT-bubblan.

– Vi är i den högre häraden av ett värderingsspann, men det ser inte orimligt ut. Vi ser ingenting i världen omkring oss som pekar på en krasch eller kraftig nedgång, säger Ann Grevelius på banken SEB.

Fakta

  • Stockholmsbörsens OMXS-index är en sammanvägning av samtliga bolags aktier.
  • Det gamla rekordvärdet på indexet låg på 427,2 och sattes den 16 juli 2007.
  • Det värdet avser dock stängningskurs. Under pågående handel var det gamla rekordet 429,5.
  • På onsdagen slogs båda de tidigare rekordnoteringarna och vid börsens stängning låg OMXS-index på 430,6. (TT)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista