Högt tonläge när partierna möttes i debatt

2:23 min

Tonläget var högt när partierna i dag möttes i valårets första partiledardebatt. Statsminister Fredrik Reinfeldt anklagades av Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg för att ha gått från ett överskott till underskott i de statliga finanserna.

– Fredrik Reinfeldt, förklara vilket ansvar du som statsminister har för att Sverige har gått från ett överskott på 65 miljarder till ett underskott på 87 miljarder på åtta år, säger Mikael Damberg.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) svarade med att anklaga Socialdemokraterna för att lova för mycket.

– Här lovas allt till alla. Inte en människa i Sverige har hört något annat budskap än att sossarna har råd med allt, allt ska stegras, allt ska få mer. Att stå här som om du har legat vaken i natt och brytt dig om offentliga finanser tänker faktiskt gränsen för det anständiga, säger Fredrik Reinfeldt.

Mikael Damberg var inte sen att replikera.

– Ni märker vilken öm tå jag trampar på. Statsministern blir arg men det är inte jag som har skapat budgetunderskottet, det är inte jag som har sänkt skatten med 130 miljarder kronor, säger Mikael Damberg.

Ekonomin stod i fokus under debatten och Socialdemokraterna angreps av folkpartiledaren Jan Björklund för att Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Magdalena Andersson uttrycket en förhoppning om att kunna spara tio miljarder kronor på onödig byråkrati hos statliga myndigheter.

– Magdalena Andersson säger att pengarna ska tas från onödig byråkrati. Allvarligt talat, vi talar om tusentals studieplatser som kommer att försvinna. Det låter bra att säga att pengarna ska tas från byråkrati men i verkligheten väntas massiva nedskärningar på universiteten, på försvaret och Trafikverket när ni ska finansiera alla era nya bidrag, säger Jan Björklund.

Socialdemokraternas Mikael Damberg fick försvara partiets förslag.

– Vi tänker inte lova att vi kommer att spara tio miljarder på statlig byråkrati. Vi lovar att titta på hur andra länder har gjort för att göra genomlysningar på myndigheter och spara pengar. Det vill vi göra för att kunna satsa ännu mer på utbildning, svarade Mikael Damberg, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.

Miljpartiets språkrör Åsa Romson anklagade regeringen för att inte ha några förslag om klimatet och utsläppen medan Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt fokuserade på partiets paradfråga att stoppa privata vinstintressen i välfärden och skolan.

Sverigedemokraterna, företrätt av partisekreterare Björn Söder, uppehöll sig vid vård, omsorg och pensionärernas situation. Centerledaren varnade för effekten av oppositionen i regeringsställning och återinförandet av restaurangmomsen. Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund ställde sig på statsministerns sida och sade att Sveriges finanser är stabila.