Kritik mot att Malta vill sälja EU-pass till rika

2:12 min

Det kommer skarp kritik mot att Malta kommer sälja medborgarskap till rika utlänningar. För totalt runt 10 miljoner kronor ska man kunna köpa ett EU-pass, och det här är idag uppe för debatt i EU-parlamentet. Folkpartisten Cecilia Wikström kallar Maltas agerande "djupt cyniskt".

– Samtidigt som flyktingar från Syrien, för att ta det närmaste exemplet, flyr i hundratusentals och behöver skydd i Europa så ska de rikaste personerna i tredje land, kanske ryska oligarker eller rika oljeschejker från arabländerna, kunna förvärva medborgarskap inte bara i Malta, utan ha fri tillgång till europeiskt medborgarskap. Det är för mig absolut oacceptabelt och djupt cyniskt, säger EU-parlamentariker Cecilia Wikström (FP).

Med start i februari ska upp till 1 800 personer kunna köpa medborgarskap i Malta. Man måste knappt sätta foten på den lilla ön, det räcker att betala runt 6 miljoner kronor till en nationell socialfond, och därtill investera ytterligare minst 4 miljoner i bostad och finansinstrument. Förhoppningen är att rika utlänningars satsningar ska leda till ökad tillväxt och fler jobb i Malta.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR tog lilla Malta emot båtar med totalt drygt 2 000 flyktingar under förra året. Enligt en regeringstalesman är det nya investeringsprogrammet ett sätt för Malta att ha råd att ta emot flyktingar.

– Migrationsbördan på vår lilla ö är stor, och vi behöver ha en stark ekonomi och investeringar. En stark ekonomi betyder att vi kan ge ännu bättre möjligheter för de som kommer till vår ö, säger Kurt Farrugia, kommunikationschef för Maltas regering, till Ekot.

Men Cecilia Wikström avfärdar att fattiga flyktingar på Malta skulle få det bättre genom försäljningen av EU-pass.

– Detta är kvalificerat struntprat! Det finns inga belägg för detta, och jag vet hur Malta behandlar flyktingar. Det lämnar, milt uttryckt, en hel del övrigt att önska, säger Cecila Wikström.

Men det kanske blir bättre med hjälp av ryska eller arabiska pengar?

– Jag tycker inte att EU:s medlemsländer ska fundera i de här kategorierna, för vi kan inte utesluta att det i många fall handlar om att tvätta svarta pengar vita och samtidigt förvärva medborgarskap i EU. För mig är det fullständigt oacceptabelt, säger Cecilia Wikström.

Den maltesiska regeringen hävdar bestämt att man kommer göra noggranna kontroller för att investeringarna i Malta inte har kopplingar till kriminalitet. Landet hävdar också att det redan finns liknande program för att köpa sig medborgarskap, bland annat i Österrike och Cypern, och Malta känner sig orättvist utpekat i den debatt som EU-parlamentet har idag.