– Alla män runt femtio borde ta ett prov och se om de är drabbade, säger Förbundsdirektör Torsten Tullberg och ordförande Alf Carlsson vid Prostatacancerförbundet.

Hudcancer ökar mest bland svenskar

2:11 min

Drygt 57 000 fall av elakartad cancer rapporterades 2012 till cancerregistret i Sverige, enligt ny statistik från Socialstyrelsen. Det som ökar snabbast hos både män och kvinnor är hudcancer.

Av all form av elakartad cancer var det totalt 57 270 fall som registrerades 2012 till cancerregistret, enligt Socialstyrelsens nya siffror.

Bland män står prostatacancer för 30,6 procent av cancerfallen, bland kvinnor är det vanligaste bröstcancer som utgör 30,4 procent.

Näst vanligaste cancerdiagnosen bland både kvinnor och män är malignt melanom och annan hudcancer.

Där andelen diagnoser nu ökar snabbast i genomsnitt per år, 5,7 procent för kvinnor och 5,9 procent för män.

Totalt sett ökar stadigt antalet cancerdiagnoser i landet över tid.

En förklaring är att vi lever allt längre, vilket ökar risken för att hinna drabbas, men också att allt fler cancerfall upptäcks av vården.

Även om kvinnor och män drabbas ungefär lika mycket är fortfarande prostatacancer hos män den vanligaste formen av cancer i Sverige. Men fortfarande rätt styvmoderligt behandlad av vården tycker Alf Carlsson, ordförande för Prostatacancerförbundet:

Ett dilemma är också att många män har svårt att prata om det, säger hans kollega och förbundsdirektör Torsten Tullberg:

– Män är överhuvudtaget dåliga på att prata om sjukdomar, kvinnor är mycket bättre på det. Men de kommer också tidigare i kontakt med vårdcentraler och liknande redan i 15-årsåldern. Och den här sjukdomen har ju två biverkningar, det ena är att man läcker, inkontinens, det andra att man kan få minskad sexförmåga. Och det anses som skämmigt och det gör att man hellre vill prata om annat, säger Torsten Tullberg.

När det gäller prostatacancer är det ännu inte aktuellt med allmän screening i Sverige av alla män från en viss ålder.  Men alla män runt femtio borde ändå begära att få ta ett prov, säger Alf Carlsson:

– Det är ju ett enkelt blodprov som du tar på din vårdcentral eller hos din husläkare och det är ju inget konstigt. Det är ett stick i fingret och sedan så får man ett värde på det. Och det kan ju de leverera därifrån till dig och vid behov då remittera dig till expertisen, säger Alf Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista