Johannes Mosskin, är generalsekreterare för Läkare i världen

Utsatta EU-medborgare ska få läkarvård

1:52 min

Fattiga EU-migranter som kommer till Sverige saknar ofta sjukförsäkring i sitt hemland vilket gör att de inte har rätt till vård här. Nu breddar Läkare i Världen verksamheten på sin klinik i Stockholm och erbjuder gratis läkarvård för EU-medborgare och för migranter från länder utanför EU  som saknar sjukförsäkring.

Johannes Mosskin, generalsekreterare för Läkare i världen, förklarar vilken sorts vård som brukar efterfrågas.

– Att man skadar sig, arbetsrelaterade skador.  Sedan är det också som för alla andra att man blir sjuk då och då och då kan det uppstå stress, man lever i en svår psykisk stress helt enkelt. Givetvis så kan det också uppstå allvarligare sjukdomsfall, svåra fallskador, hjärtproblem och annat, säger Johannes Mosskin.

Kliniken som startades 1995 av Läkare i Världen gav först gratis vård till papperslösa. Nu breddar man verksamheten till att gälla EU-migranter och tredjelandsmedborgare.

Grupper som många andra svenska hjälporganisationer oroat sig för då de är utsatta och har fallit utanför systemet. De som kommer hit för att arbeta är oftast mellan 20 och 50 år. De får vistas i Sverige men saknar en rättighet som sjukvård då de oftast saknar egen sjukförsäkring.

Anna Sjögren är sjuksköterska på Rosengrenska Röda Korset i Göteborg, hon berättar om den unga tiggerskan från Rumänien som hade sådan tandvärk att hon satt och grät på gatan i kylan.

Läkare i världen har öppet en gång i veckan på kvällstid. Då arbetar flera läkare och sjuksköterskor ideellt. 

– Vi förväntar oss att det tar lite tid innan patienterna hittar till vår klinik. På ganska kort sikt räknar vi med att trycket kommer att öka. För att kunna möta det och för att kunna ge en bättre kvalitet i vår vård men också för att kunna erbjuda vård vid fler tillfällen startade vi en insamling till vår klinik, berättar Johannes Mosskin.

Hur nås de av informationen att ni kan hjälpa?

– Det är en jätteutmaning och vi kommer att jobba i flera olika kanaler för att få ut informationen till de människor som är i behov av vård. Givetvis är det viktigt att vi samarbetar med andra organisationer som kommer i kontakt med EU-migranter, det är moskéer och kyrkor och andra organisationer som jobbar med hemlöshet och så. Sedan försöker vi på olika sätt att sprida det här direkt i kontakt med patientgruppen genom de människorna som kommer till vår klinik, säger Johannes Mosskin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista