NSA planterade buggar i datorer

1:32 min

Den amerikanska motsvarigheten till den svenska signalspaningsmyndigheten FRA, NSA,  har försett 100 000 datorer med avlyssningsutrustning, som bland annat gjort det möjligt att avlyssna dem utan att de är uppkopplade mot internet.

Uppgifterna som publiceras i New York Times, bygger på dokument från den avhoppade NSA medarbetaren Edward Snowden.

Enligt tidningen har NSA inte bara genom dataprogram aktivt hackat datorer över internet. Myndigheten har också för att komma åt de datorer som inte är uppkopplade mot internet utvecklat verktyg med små radiosändare som installerats i datorerna, i vissa fall redan i fabriken innan leverans, men även genom till exempel usb-kablar med små sändare inbyggda i kontakterna. Radiosignalerna har sedan kunna plockats upp med hjälp av mottagare inom drygt en mils radie.

Tekniken ska ha används bland annat i övervakningsprogrammet Quantum som svenska FRA påstås vara en del av, enligt dokument från Edward Snowden som SVT:s Uppdrag granskning publicerade förra året. Marcus Murray på it-säkerhetsföretage Truesec är inte särskilt förvånad.

– Man ska vara medveten om att det inte bara är amerikanska underrättelseorganisationer som har den här kapaciteten. I alla länder, inklusive det land där vi bor, bygger man upp kompetens inom det här området. Sen har man kommit olika långt. Det här är en väl etablerad spelplan för alla inblandade, säger han.

Går det överhuvudtaget att skydda sig?

– Det beror på vem man är. Är det en försvarsorganisation eller en myndighet, går det. Men som privatperson är det väldigt svårt. Det krävs kompetens och ekonomiska resurser för att kunna skydda sig mot den här typen av avlyssning eller intrång, säger Marcus Murray

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista