Egypten röstar för stabilitet

2:12 min

Folkomröstningen om en ny konstitution i Egypten har avslutats och dom sista vallokalerna har nu stängt. Många egyptier  säger att de röstar ja till stabilitet efter tre års turbulens och utanför vissa vallokaler har folk dansat och jublat. Samtidigt har elva personer dödats i samband med demonstrationer som det Muslimska brödraskapet kallat till. Enligt statliga media har oroligheterna inte påverkat valdeltagandet. Men det finns också de som bojkottar utan att tillhöra det muslimska brödraskapet.

– Jag kan inte med gott samvete rösta för en konstitution som ger mer makt åt militären och inskränker människors rättigheter, säger denna unga kvinna som inte vill uppge sitt namn i detta klimat av nationalistisk hysteri, som hon kallar det. Jag hatade brödraskapet, men vill inte ge all makt åt militären.

På andra sidan gatan, utanför en vallokal här i Ismailiya,  dansar två äldre kvinnor och sjunger militärens och General Sisis lov. Umm Fawzi säger att hon bett till gud att General Sisi ska besegra terroristerna, fårskallarna förrädarna inom brödraskapet, men när jag frågar vad som är bättre i den här konstitutionen som hon just röstat ja till, svarar hon: Jag har faktiskt inte läst den, jag vill inte ljuga för dig, för mig räcker det att vi blivit av med brödaskapet.

Den 24-årige kyparen, Islam, som står i kö för att gå in o rösta, förklarar i en mer lågmäld ton att han ska rösta ja för stabilitet.

– Vi behöver stabilitet efter dessa år av kaos, säger Islam.

Jordbruksarbetaren Metwalli, som säsongsarbetar på mangoodlingarna i Ismailiya, säger att han hoppas att det stolta Egypten nu ska kunna resa sig över alla andra länder.

 Den unga kvinnan som bojkottar himlar med ögonen och säger: är det verkligen normalt att man dansar efter att ha röstat?