Anstormning till flyktingläger i Sydsudan

1:59 min

I Sydsudan fortsätter striderna och fredsförhandlingarna verkar ha gått i stå. Många väntar på att regeringsarmén ska gå till offensiv mot den sista rebellhållna staden - Bor. Tusentals civila flyr nu striderna där och tar sig till andra sidan av den Vita Nilen, till Minkamman. 84 000 människor finns i området, vilket sätter hård press på hjälporganisationerna.

– De som flyr hit sover under träden här, det är brist på tält och andra former av skydd. Det blir kallt på kvällarna här, och dessutom har de behövt sälja nästan allt för att kunna betala resan över, säger Grace Cahill från hjälporganisationen Oxfam, en av flera som finns här i  Sydsudans största flyktingläger.

Båtresan kan kosta motsvarande mellan 200 och 300 kronor per person, vilket är mycket pengar för de fattiga familjerna här.

I hela Sydsudan beräknas nu 350 000 vara på flykt inne i landet. Dessutom har 40 000 flytt till grannländer som Uganda, Kenya, Etiopien och Sudan.

Trots anstormingen av folk här i Minkamman är situationen ännu under kontroll, säger Grace Cahill.

Det råder viss brist på livsmedel, men Röda korset förser de flesta med basvaror här. Ett större problem är bristen på rent vatten. Just nu renas vatten från Nilen för att undvika sjukdomar. Diarréer och malaria är vanligast just nu. Men risken för kolera kan bli ett problem, säger Grace Cahill från Oxfam.

– Just nu är läget under kontroll, men det beror på att vi är i torrsäsongen. Men om några månader kommer hela det här området vara vattendränkt då Nilen stiger, och finns det stor risk för vattenburna sjukdomar som kolera, säger Grace Cahill.