En hemlös person sover utanför en juvelerarbutik i Aten. Foto: Dimitri Messinis/TT.

Hemlösheten ökar bland unga européer

1:58 min

I spåren av den ekonomiska krisen ökar nu hemlösheten i Europa, framför allt bland unga. Idag kommer EU-parlamentet kräva att man utvecklar en ny europeisk strategi mot hemlöshet.

Runt tre miljoner personer i Europa beräknas vara tvungna att sova ute eller på ett härbärge för hemlösa, åtminstone någon natt per år.

Det saknas exakta siffror om hemlösheten, men även EU använder sig nu av den här uppskattningen som kommer från Feantsa, en organisation som jobbar för hemlösas rättigheter i Europa. Chefen där, Freek Spinnewijn, säger till Ekot att hemlösheten ökar i nästan alla EU:s medlemsländer, och särskilt stor är ökningen bland unga under 25 år. Det gäller framför allt i Europas krisländer, som Grekland, men även i mer stabila delar av Europa.

– Även i länder med mycket stark välfärdsstat, som Danmark till exempel. De har sett en fördubbling av antalet unga hemlösa på ett par år, säger Freek Spinnewijn.

Även EU-parlamentet är mycket oroat över att allt fler européer saknar fast boende. Hemlöshet är i första hand ett ansvar för varje EU-land, men idag kommer parlamentet kräva att EU ska utarbeta en strategi mot hemlöshet.

– Vår främsta mål är att ingen längre ska behöva sova på gatan, säger franska Karima Delli från EU-parlamentets gröna partigrupp.

I förslaget till parlamentsresolution står bland annat att hemlöshet är ett brott mot både mänsklig värdighet och mänskliga rättigheter. EU-parlamentet vill se ökad forskning och statistik om hemlöshet, och medlemsländerna blir uppmanade att bygga bostäder till överkomliga priser för socialt utsatta grupper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista