Mary Barra ses som en bra problemlösare. Foto: Paul Sancya/TT.

Kvinna rattar GM mot framtiden

1:27 min

Biljätten GM får stor uppmärksamhet på den pågående bilmässan i Detroit. Det handlar om företagets nya vd - det är en kvinna.

 

Hon heter Mary Barra och är 51 år. Hon är uppvuxen i Detroit, utbildad till ingenjör och hon har gått den långa vägen i bolaget, började att arbeta på GM vid sidan om sina universitetsstudier som 19-åring.

Det är första gången som ett stort internationellt bilföretag leds av en kvinna. Här på mässan syns få kvinnor, undantag är de unga modeller i högklackat som står som accessoarer i lyxmärkenas montrar.

Av kollegor beskrivs i amerikansk press Mary Barra som en behaglig person som lyssnar och sedan fattar beslut. Under sin karriär har hon utmärkt sig för att kunna lösa problem, något som det inte rått brist på inom GM.

Från konkursen 2009 till i dag har fabriker stängts, tusentals anställda fått gå, men en ny kultur har också införts. Det märks inte minst här på bilmässan, där GM inte markerar sin närvaro lika överdådigt som tidigare. 

– Stoppar du in en dollar, måste en och halv komma tillbaka, säger en representant, när jag frågar.

Kostnadsjakt, ett effektivare produktionssystem och en amerikansk bilmarknad som återhämtat sig gör att GM:s aktieägare för första gången på många år får aktieutdelning.

Men problem saknas inte. I Europa går GM med förlust och att lägga ned fabriker och stänga Chevrolets närvaro i Europa kostar stora summor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista