Intresset ökar för Gripen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Slovakien intresserat av Gripen

1:40 min

Det svenska flygplanet Jas 39 Gripen väcker just nu intresse i flera länder. Det senaste är att Försvarsexportmyndigheten för samtal med Slovakien om att få hyra Gripenplan av Sverige, enligt Dagens Industri.

Så här säger myndighetens kommunikationschef Sofia Karlberg om kontakterna med Slovakien.

– Det är i ett väldigt tidigt skede. Vi har haft ett färre antal kontakter då Slovakien har visat ett intresse för Jas 39 Gripen.

Enligt uppgifter från slovakiska medier som Dagens Industri refererar till så handlar det sannolikt om leasing av Jas Gripen när Slovakien snart ska ersätta sina gamla ryska Mig 29:or.

Hur många plan det skulle handla om är osäkert, samtalen är bara påbörjade. Samma gäller när Slovakien skulle hyra Gripenplanen eller vad landet skulle betala för affären.

– Nej det är alldeles för tidigt.

Grannlandet Tjeckien hyr 14 Gripenplan sedan 2004. Där kan de långvariga förhandlingarna om en förlängning av kontraktet nu stå inför ett avgörande. Sofia Karlberg igen.

– I nuläget väntar vi på att den nya regeringen ska ta nytt beslut om  en förlängd lease.

Även Brasilien, som nyligen skrev kontrakt på 36 nya Gripen, vill hyra plan av det svenska försvaret till leverans sker. Samma sak kan hända i Schweiz.

Allt detta har fått Saabaktien att stiga kraftigt på börsen. Men på Saab är man försiktig med kommentarer om vad detta kan betyda för företaget och för sysselsättningen. Sebastian Carlsson är presschef.

– Det kommer ha positiva sysselsättningseffekter i Sverige, Schweiz och Brasilien. Andra affärer som nu nämns har jag inte möjlighet att gå in på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista