Nicolas Maduro, president i Venezuela. Foto: AP Photo/TT

Ekonomin i fokus för Venezuelas president

1:46 min

I Venezuela höll igår president Nicolas Maduro sitt årliga tal till nationen. I fokus stod ekonomin, som befinner sig i fritt fall i Venezuela.

Basprodukter som mjöl, mjölk, blöjor och toapapper saknas och inflationen hamnade förra året på runt 60 procent. Men Nicolas Maduro poängterade i sitt tal att han inte kommer devalvera den venezolanska valutan 2014.

Den fasta växelkursen mot dollarn kvarstår och istället för en devalvering som medicin mot den eskalerande inflationen så beslutade Maduro att byta ut sin finansminister. Den tillträdande finansministern Rafael Ramirez är chef för det statliga oljebolaget PDVSA. Han är också sedan tidigare energiminister i regeringen och detta är poster som han kommer ha kvar även framöver.

Ramirez anses allmänt vara mer vänster än den förre finansministern, och tros därför förstärka det "ekonomiska krig" som president Nicolas Maduro lovat att utkämpa mot en rad privata företag, främst inom dagligvaruhandeln.

Utöver ekonomin stod säkerheten i centrum för Maduros tal till nationen igår. För några veckor sedan dödades en före detta skönhetsdrottning i ett brutalt rånmord, nåt som lett till en intensiv debatt om den ökande brottsligheten i Venezuela. Landet är idag en av Latinamerikas mest våldsamma, något som regeringen inte velat ta tag i trots att människor från alla olika samhällsklasser pekat på problemen med kriminaliteten.

Regeringen har de senaste åren beväpnat medborgarmiliser som man menar ska försvara den socialistiska revolutionen, men exakt hos vem vapnen hamnar har varit oklart. Nu tvingas president Maduro erkänna att säkerheten är ett problem i Venezuela. Som svar på kritiken har han lagt fram nya lagförslag som ska avväpna människor som skaffar sig vapen på illegal väg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista