Terminal 5 på Arlanda flygplats. Arkivfoto: Jan Collsiöö/TT.

Satsning på Arlanda flygplats

Swedavia ska investera drygt 13 miljarder i att utveckla Arlanda flygplats mellan åren 2014 och 2043, varav knappt sju miljarder fram till 2023.

Det handlar om utbyggnad av befintliga terminaler för att möta det växande antalet resenärer vid flygplatsen och öka kapaciteten, skriver Swedavia i ett pressmeddelande.

I dag har Arlanda 21 miljoner passagerare per år, men fram till 2040 beräknas antalet ha stigit till närmare 35 miljoner.

"Sveriges behov av internationella flygförbindelser ökar kontinuerligt. Vi möter nu detta genom en historisk satsning", säger Torborg Chetkovich, koncernchef Swedavia, i pressmeddelandet.

Utvecklingen ska ske i olika etapper. I första hand ska terminal 5 byggas ut, eftersom det är där Arlanda ser den största tillväxten av resenärer. Bland annat ska man bygga ut säkerhetskontrollen och bygga en ny pir som kan hantera större flygplan för långdistansdestinationer, samt bygga ut parkeringen.

Samtidigt räknar Arlanda med en kraftig ökning av antalet anställda, från dagens cirka 16 000 anställda till omkring 50 000 i slutet av perioden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".