Rwandas tidigare spionchef Patrick Karegeya hittades död på ett hotellrum i Sydafrika. Foto: TT.

Rwandas tidigare spionchef mördad

Flera exil-rwandier har mördats utomlands
2:26 min

Fyra rwandier har gripits för misstänkt inblandning i mordet på den före detta chefen för Rwandas underrättelsetjänst.

Mannen ströps till döds på ett hotell i Sydafrika, och anklagelser riktas nu ända upp på högsta nivå i Rwanda, om att regeringen ville undanröja spionchefen.

Han hittades död på en säng av personalen på ett av Johannesburgs lyxigaste hotell, strypt med gardinsnörena. Patrick Karegeya levde sedan sju år i exil, efter att ha fallit i onåd hemma i Rwanda, och gått från posten som högsta chef för landets fruktade underrättelseorganisation, till ett fängelsestraff för militär olydnad och desertering.

På nyårsdagen dödades han alltså brutalt i sitt nya hemland Sydafrika, och nu har fyra rwandier gripits i grannlandet Moçambique. Enligt den moçambikanska polisen är en av de gripna en högt uppsatt rwandisk militär.

Flera andra exil-rwandier som har haft viktiga poster hemma har mördats utomlands de senaste åren, och varje gång kommer anklagelser från andra avhoppare om att det är den rwandiska regeringen som är ute efter att rensa bort sina motståndare - så även den här gången. Det förnekas varje gång kategoriskt av Rwanda.

När Karegya hade dödats twittrade Rwandas utrikesminister att han var landets fiende och inte kunde förvänta sig någon sympati, och två veckor senare sa landets president Kagame i ett tal på landsbygden, att de som sviker Rwanda förr eller senare får möta konsekvenserna. Men all koppling mellan det uttalandet och mordet har förnekats av rwandiska tjänstemän.

I år är det 20 år sedan folkmordet i Rwanda, där över 800 000 människor mördades i ett av världshistoriens mörkaste ögonblick. President Kagame har sen dess fått mycket beröm för att han lyckats föra landet framåt ekonomiskt, och för att ha skapat lugn efter de dödliga motsättningarna mellan folkgrupperna hutuer och tutsier.

Men allt oftare kommer också anklagelser om att lugnet finns mest på ytan, och att landet har förvandlats till en polisstat, där ingen får säga emot ledningen utan att riskera att hamna i onåd. Kagame och hans regering hävdar att det enda de är ute efter är att se till att folkmordsideologin rensas ut ur landets medvetande, för att något som 1994 aldrig mer ska kunna hända i de 1000 gröna kullarnas land.

De fyra som har gripits i Moçambique ska nu överlämnas till Sydafrika, där regeringen är mycket angelägen om att mordet på den före detta spionchefen ska lösas, inte minst för att visa att vad som kan vara ett beställt mord, inte ska kunna ske ostraffat på sydafrikansk mark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".