1 av 2
Grinden till varvet i Gdansk: Foto: Daniel Alling/SR
2 av 2
Varvet i Gdansk: Foto: Daniel Alling/SR

Varvet i Gdansk hotas av konkurs

2:05 min

Det klassiska skeppsvarvet i polska Gdansk, där fackföreningen Solidaritet grundades, riskerar att gå i konkurs. Varvets öde hänger nu delvis på att den polska staten är beredd att rädda verksamheten. Solidaritetslegenden och den före detta polske presidenten Lech Walesa har kallats in i striden för varvets framtid.

– Det moderna Europa, det återförenade Tyskland och mycket mer, allt detta blev möjligt tack vare det här varvet. Därför måste man ibland visa lite tacksamhet, säger Lech Walesa, grundaren av Solidaritet och före detta polsk presidenten till Ekot på sitt kontor i centrala Gdansk.

Han är bekymrad för varvets framtid och har av dagens varvsledning kallats in för att försöka övertyga den polska staten att acceptera företagsledningens räddningsplan för det konkurshotade legendariska varvet.

– Tyvärr har det gått så långt att det kan bli svårt att rädda det, säger Lech Walesa.

Det svåra läget bekräftas av företagsledningen inne på det kända Varvsområdet, som i dag är betydligt mindre än när det begav sig i början av 80- talet.

Men man går fortfarande in på området genom den berömda grinden, Frihetsgrinden, där Lech Walesa ledde protesterna och strejkerna som inleddes för snart 35 år sen. 

Då jobbade cirka 18 000 personer ¨på varvet, i dag är det cirka 1 200.

I dag producerar varvet förutom mindre fartyg också bland annat vindkraftverkstommar. 

Men företagsledningen hoppas fortfarande på att staten, som äger 25 procent av företaget, resten ägs av ett ukrainskt bolag, ska tycka att räddningsplanen är värd att investera miljardbelopp i. 

Varvet har redan två konkurser bakom sig, men den här gången tror många att det är slut för gott om det inte räddas och statens dom över affärsplanen väntas falla i slutet av månaden. 

Marta Stachowiak född 1983, alltså under de inledande proteståren, tycker att varvet ska räddas in minst av historiska skäl.

– Det var där allt började säger hon, och hon kallar varvet för ett omistligt vykort för staden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista