88 procent av de tjänstemän som Trygghetsrådet stöttade under 2013 gick vidare till nya jobb eller startade eget. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Rekordmånga uppsagda får nya jobb

2:26 min

För organisationer som hjälper uppsagda personer till nya jobb blev 2013 ett rekordår. Aldrig tidigare har så stor andel av de som fått stöd också hittat nya jobb.

Marina Stålnäbb blev av med sitt jobb efter 33 år på samma arbetsplats.

– Marken rycks undan och man befinner sig i ett vakuum, och undrar - hur händer det här? säger Marina Stålnäbb.

Vad var det viktiga för dig för att få nytt arbete?

– Att vara öppen för andra områden och inte stirra mig blind på det jag gjort tidigare.

Marina Stålnäbb som är 60 år har fått nytt jobb på Skatteverket.

88 procent av de drygt 15 000 uppsagda tjänstemän som TRR Trygghetsrådet stöttade under 2013 gick vidare till nya jobb eller startade eget. Det är det bästa resultatet någonsin. För arbetare där motsvarigheten heter Trygghetsfonden TSL fick 79 procent av knappt 24 000 personer nya arbeten, den högsta andelen på fem år.

Men det är stora skillnader i anställningsvillkor för kvinnor och män. Kvinnor som oftare anställs i offentlig sektor får tidsbegränsade jobb i högre grad än män. Skillnaden för tjänstemännen är 13 procentenheter.

– Oftast är det en känsla av osäkerhet. Att man inte riktigt kan planera sin tillvaro. Hur länge ska anställningen vara och när får jag besked? säger Calle Leinar, vd på TRR.

Vad är det för problem med det, huvudsaken är väl att man får ett jobb?

– Huvudsaken är att man får ett jobb och vi kan se när vi följer upp att många av de här jobben konverteras senare till anställningar som är mer långsiktiga.

TSL:s vd Tomas Petti såg två trender för uppsagda arbetare under förra året. Dels fler tidsbegränsade anställningar, dels att fler än tidigare blev återanställda av samma arbetsgivare.

– Det är ett tecken på den stora osäkerhet om framtiden som finns hos företagen. Det är svårt att bedöma hur ekonomin och arbetskraftsbehoven utvecklas, och företagen jobbar aktivt med att anpassa även personalresurser, säger han.

Under 2013 blev färre uppsagda än vad omställningsorganisationerna trodde på förhand. Och Calle Leinar på TRR tror på en fortsatt förbättrad arbetsmarknad.

– Vi kan se att rekryteringsprocesserna blir något kortare och det är ett tecken på att man är lite mer optimistisk om framtiden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista