USA:s försvarsminister Chuck Hagel Foto: Mark Wilson

Ansvariga för kärnvapen fuskade på prov

Försvarsministern: Djupt oroad
1:45 min

USA:s flygvapen skakas av en ny skandal. Efter flera allvarliga händelser dom senaste åren har nu 34 flygvapenofficerare med direkt operativt ansvar för den amerikanska kärnvapenarsenalen stängts av.

USA:s högsta militärer och politiker reagerar mycket starkt, rapporterar vår USA-korrespondent

Deborah Lee James som är minister med ansvar för flygvapnet säger att det som hänt är fullständigt oacceptabelt. Försvarsminister Chuck Hagel är "djupt oroad". Och flygvapengeneralen Mark Welsh säger att det här kan vara den största skandalen hittills i flygvapnets historia.

Det som hänt är att 34 flygvapenofficerare på en av de tre baser i USA som håller kärnvapen i beredskap för avfyrning stängts av med omedelbar verkan.

Deras jobb är att dygnet runt övervaka och säkra USA:s kärnvapenbestyckade långdistansrobotar, och om ordern skulle komma - avfyra dem.

Några av de 34 är misstänkta för narkotikabrott, men de flesta har avslöjats som inblandade i ett omfattande fusk med de säkerhetstester officerarna varje månad måste genomgå och måste klara för att få fortsätta sina krävande placeringar. Fusket ska främst ha skett via SMS-kedjor med de rätta svaren.

Att fuska på prov kanske inte kan tyckas så allvarligt, men dessa noggrant utvalda kärnvapenansvariga officerare måste varje månad ha alla rätt, annars anses de inte kvalificerade för sitt speciella uppdrag.

Att det dessutom förekommer misstänkta narkotikabrott bland de avstängda är förstås än mer oroande för det amerikanska flygvapnet, och särskilt den kärnvapendel, som de senaste åren plågats av flera allvarliga säkerhetsskandaler. Nu väntar fortsatt utredning och omgående åtgärder.

Under dagen idag ska samtliga USA:s 600 flygvapenofficerare med kärnvapenansvar genomgå det obligatoriska testet på nytt. Den här gången utan sina mobiltelefoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".