Förslag: Obligatoriskt med valfrihet inom hemtjänsten

1:28 min

Det ska bli obligatoriskt för landets kommuner att erbjuda valfrihet inom hemtjänsten. Det föreslår en utredning som nu överlämnats till regeringen. Lagen om valfrihet, LOV kallad, skulle då gälla alla kommuner som då måste kunna erbjuda hemtjänstalternativ att välja mellan.

Så här säger äldreminister Maria Larsson om förslaget till obligatorisk LOV.

– Här står ju äldres vilja att kunna välja mot kommunpolitikers vilja att fortsatt kunna bestämma över de äldre. Jag väljer nog att ta de äldres perspektiv även om utredningen precis kommit och jag inte hunnit titta på hela än, säger hon.

Valfrihetssystem enligt LOV finns idag inom hemtjänsten i 181 av landets 290 kommuner. Den omfattar runt 70 procent av befolkningen.

Organisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, tycker det är bra med olika valfrihetssystem i kommunerna, men det ska ta hänsyn till lokala omständigheter och absolut bygga på frivillighet säger Anders Knape som är ordförande i SKL.

– Däremot att ha en lagstiftning som gör valfriheten obligatorisk, det är ingenting som vi ställer oss bakom, säger Anders Knape.

Det har funnits en stundtals intensiv politisk debatt om LOV ska bli obligatorisk eller ej. Signalerna från Alliansregeringen har inte varit entydiga. Moderaterna har sagt att LOV inte bör bli obligatorisk. Så här säger äldreminister Maria Larsson om det.

– Varje parti måste nu titta på de förslag som lämnats idag och värdera de förslagen, säger Maria Larsson.

De olika argumenten från riksdagspartierna och inte minst från regeringen gör dagens utredningsförslag lite förbryllande, menar Anders Knape, SKL.

– När det gäller den politiska debatten har jag upplevt att företrädare för regeringen i olika sammanhang har sagt att en lagstiftning på det här området inte är aktuell. Vi får väl se vad som händer framöver, men det känns lite konstigt, säger Anders Knape.

Förslaget om en obligatorisk LOV gäller bara delar av hemtjänsten. Kommunen får själv välja vilka delar man vill erbjuda valfrihetssystem. Men den idén tilltalar inte heller Anders Knape.

– Att man undantar vissa delar på det här sättet gör inte förslaget bättre, säger Anders Knape.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista