1 av 2
2 av 2

Socialstyrelsen: Stor brist på barnmorskor i hela landet

1:16 min

Det är stor brist på barnmorskor i många landsting, visar Socialstyrelsens årliga rapporter. Över hälften av landstingen som uppger att de behöver fler barnmorskor.

Skåne är ett av de landsting som saknar barnmorskor. I fjol fick förlossningsavdelningen på Skånes Universitetssjukhus i Malmö kritik. Det var Inspektionen för vård och omsorg ansåg att patientsäkerheten hotades.

Och sommaren förra året var svår. Det var för många som födde barn i förhållande till antalet barnmorskor på kliniken. Nu gör de allt för att denna sommaren inte ska bli lika turbulent och rekryteringen har därför redan börjat.

– Vi rekryterar och anställer redan nu i januari för att kunna täcka sommarens behov. vi måste erbjuda längre vikariat och fasta tjänster för att kunna rekrytera. Det blir naturligtvis dyrare men eftersom det inte finns semestervikarier att tillgå så måste vi på något sätt säkra verksamheten även under sommarperioden, säger Andreas Herbst, verksamhetschef på kvinnokliniken på Skånes universitetssjukhus.

Framförallt så är det i de söndra och sydöstra delarna av Sverige som det finns en brist på barnmorskor. Rapporten visar också att det är något fler landsting varje år som upplever en brist.

Detta trots att det i dag finns fler barnmorskor i Sverige än för fem år sedan.

 

Vad det här beror på har inte socialstyrelsen tittat på i den här rapporten men ett troligt samband är de verksamma barnmorskornas ålder och de väntande pensionsavgångarna. Det säger Magnus Göransson som är utredare på socialstyrelsen.

– Barmorskor är en av de grupper där medelåldern är ganska hög, många är över 55 år. Medelåldern och att så många närmar sig pensionsålder bäddar för en ökad risk av brist på barnmorskor även framöver, säger Magnus Göransson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista