Brödutkörare Klas Carlsson sitter på kuskbocken på sin hästskjuts utanför bageriet på Norrlandsgatan 17 i Stockholm, år 1914 Foto: TT

Så har Sverige förändrats på 100 år

1:59 min

I dag skickas fler sms på bara 22 minuter än det skickades telegram under hela 1914. Det visar Statistisk årsbok, där en sammanställning av en rad statistik från olika myndigheter, som nu firar nu 100 år.

Mycket har förändrats i Sverige under det senaste seklet, och Ekot har tittat lite i boken och alla siffror.

Här få man bland annat veta att vår medellivslängd ökat med 25 år se under de här 100 åren. Att vi dricker mindre sprit, men väldigt mycket mer vin, 24 liter per person och år, mot en halvliter 1912.

Och att vi är sju år äldre när vi gifter oss första gången, i dag är medelåldern 33 för kvinnor och 36 för män. I dag skickas fler sms på bara 22 minuter än det skickades telegram under hela 1914.

I Sverige finns statistik om det mesta, förutom SCB:s egna undersökningar har 27 myndigheter i uppgift att samla in statistik, och det är inte sällan vi på Ekot rapporterar om nya siffror.

Statistik har förts länge i Sverige. Redan 1686 börjades det med folkbokföringsstatistik. 1749 startade Tabellverket, alltså det som i dag heter Statistiska centralbyrån och sedan har det rullat på. Och 1914 gjordes alltså den första årsboken, med ett urval av all statistik som gjorts under året.

Här kan man bland annat se att mycket förändrats när det gäller vad vi jobbar med. 1914 var den vanligaste branschen jordbruk, boskapsskötsel och fiske, 2,4 miljoner jobbade med det. I dag är det 40 000.

Kjell-Åke Dahl i Sundsholm utanför Husqvarna i sa så här i P4 Jönköping i april 2004:

– Ja, känner väl det nu att jag har gjort mitt inom mjölkproduktion och lantbruk. Jag har hållit på 10 år som egen, jag tycker att det lönar sig för dåligt.

I dag kommer årsboken både i tryckt och digital form. Men frågan är om den tryckta versionen kommer finnas kvar nästa år. Kanske blir den 100:e upplagan den sista.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista