NSA uppges läsa av 200 miljoner sms varje dag. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Nya spionanklagelser:

200 miljoner sms samlas in dagligen av NSA

"Godtycklig insamling av uppgifter"
1:40 min

Enligt nya uppgifter från Edward Snowden använder den amerikanska underrättelsemyndigheten, NSA en databas av insamlade sms-meddelanden för att ta reda på var folk befinner sig, vilka kontakter de har, deras resplaner och deras finansiella transaktioner. 

Enligt uppgifter i den brittiska tidningen The Guardian samlar USA in uppemot 200 miljoner textmeddelanden, eller sms, per dygn runtom i världen.

Tidningen skriver att informationen samlas in godtyckligt. De personer det berör behöver inte alls vara misstänkta för något brottsligt.

NSA, National Security Agency, har dementerat den uppgiften till tidningen och säger att myndigheten uteslutande ägnar sig åt laglig spaning mot utländska underrättelsemål, ”valid foreign intelligence targets”, en vanlig formulering i NSA:s kommentarer till alla avslöjanden.

The Guardians nya uppgifter, som kommer från läckan Edward Snowden, publiceras påpassligt inför ett tal senare idag, där USA:s president Barack Obama ska tala om hur han ser på förslagen om begränsningar av NSA:s omfattande övervakning.

The Guardian publicerar delar av ett dokument med rubriken: ”SMS textmeddelanden, en guldgruva att undersöka”, enligt tidningen kan NSA söka information om missade samtal, samtal över gränser, namn och foton från elektroniska visitkort och finansiella transaktioner, allt i stora mängder.

The Guardian citerar dokument, där insamlingen av sms-trafiken beskrivs som att den "tar i stort sett allt den kan", men att det finns lagliga restriktioner för hur den brittiska underrättelsetjänsten får ta del av innehållet i meddelandena och att "USA-relaterade" sms har flyttats eller minimerats.

Enligt förhandsuppgifter i amerikanska medier kommer president Obama inte att föreslå stora förändringar av NSA:s verksamhet, men flera medier uppger att presidenten anser att beslut om att avlyssna högt uppsatta personer ska fattas på politisk nivå, inte av NSA. Dessutom ska  utlänningar kunna få reda på att de övervakats.

Presidenten uppges också stödja förslaget att en sorts ombudsman för civila rättigheter ska delta ibland, när besluten fattas i den hemliga specialdomstol som övervakar NSA:s verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".